A muszaka Görögországban, Törökországban és más helyszíneken is kedvelt étel, számos változatban készítik. Azért nevezem ezt, a tulajdonképpen általam kreált, legegyszerűbb változatát „hamisnak”, mert nincs benne darált sertéshús, ami pedig „alapkellék”.

Hamis muszaka (Fotó: Kéri Kata)

Hamis muszaka (Fotó: Kéri Kata)


Láttam és kóstoltam a muszaka burgonyás, zukkinis, paradicsomos és egyéb változatát is, mindegyik isteni finom volt, de nálunk ez „jött be” leginkább. A padlizsánnal kapcsolatosan még hadd jegyezzem meg, hogy ha keserű levével együtt (éretlenül és/vagy sózás és lecsepegtetés nélkül kerül az ételbe, rettenetesen keserűvé, szinte ehetetlenné is teheti az elkészült fogást. Ezért sohasem célszerű leszedés után rögtön felhasználni, pihenjen csak 1-2 hetet a hűtőben vagy a kamrában, hiszen utóérése van. Az ételből a bor el is maradhat, a fokhagyma ízlés szerint adagolható, a fahéjról pedig Kréta szigetén tudtam meg, hogy csipetenként adagolva milyen érdekes kiegészítője lehet a muszakának…

Hamis muszaka (Fotó: Kéri Kata)

Hamis muszaka (Fotó: Kéri Kata)


Elkészítése: A padlizsánt héjastul kb. fél cm. vastagra felkarikázzuk, a szeleteket mindkét oldalukon kicsit besózzuk, és kb. 40 percig állni hagyjuk, hogy keserű levét kidobja. Ezután lisztben megforgatjuk és forró olívaoljaban kisütjük a szeleteket, addig, amíg aranysárgák és belül puhák lesznek. Egy papírtörrlőre szedjük őket. Egy négyszögletes tuzálló tálat kiolajozunk, belerakosgatjuk a padlizsánkarikákat úgy, hogy fokhagyma-pépet kenegetünk rá, és fűszert szórunk minden sor fölé. A legfelső sort megszórjuk a reszelt sajttal, az egészet meglocsoljuk a borral, majd bevonjuk a lisztből és tejből készített bechamel mártással, amely úgy készül, hogy kicsi vajon vagy olajon megfuttatjuk a lisztet, és felengedjük tejjel, sózzuk, borsozzuk, simára keverjük és selymes krémmé főzzük. Az ételt hideg sütőbe tesszük, és kb. 200 fokon addig sütjük, amíg a tetejére tett mártás szépen megpirul. Kockákra vágva, jó melegen kínáljuk, ízlés szerint görög vagy egyéb salátával és ropogós kenyérrel.

Hozzávalók:

  • 2 db közepes méretű, jó érett padlizsán,
  • kb. 3-4 evőkanál liszt,
  • 3-4 dl tej,
  • 10 dkg reszelt trappista vagy gouda sajt,
  • gerezd fokhagyma,
  • kb. fél dl édes vagy félédes fehér bor,
  • olívaolaj,
  • só,
  • bors,
  • csipet fahéj.
Advertisements