Ehhez az ételhez leginkább kedvelem az olasz Barilla cég Fusilli nevű tésztáját, vagy ugyanennek a magyar Koronás márkanevű, orsótészta rokonát. A tészta elkészítéséhez felhasznált hal lehet másféle konzerv is, például hering, tonhal vagy szardínia, de szerintem makrélával a legjobb.

Makrélás orsótészta (Fotó: Kéri Kata)

Makrélás orsótészta (Fotó: Kéri Kata)


A szószt ízlésünk és étvágyunk függvényében kiegészíthetjük apróra szelt gombával vagy egy maréknyi aprócska, tisztított rákhússal is. A nagy ínyencek fokhagymapépet is tehetnek bele, esetleg csípős paprika krémet.

Az ételnek királynői, ám nagyon laktató és hízlaló(bb) változata az, ha a mártással összekevert tésztát beleöntjük egy tepsibe, tetejére sajtot szórunk, arra pedig bechamel-mártást öntünk, és a sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Ennek a tésztának kiváló kísérője a paradicsom- vagy céklasaláta, de mi kapros-fokhagymás savanyú uborkával is imádjuk.

Makrélás orsótészta (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tésztát kissé sós, lobogóan forró vízbe teszem, 1 evőkanál olajat adok hozzá, és olykor megkeverve, a tüzet mérsékelve 10-12 perc alatt megfőzöm (nem szétfőzöm!!). Ezalatt elkészítem a halas mártást. A maradék étolajon megfuttatom és kissé megpirítom az apró kockákra vágott hagymát. Hozzáteszem a lecsöpögtetett és darabokra tördelt makrélafilét, kicsit együtt pirítom, majd beleöntöm a paradicsompürét, és apránként a vizet. (Annyi víz kell, hogy lágy, se túl sűrű, se túl híg mártást kapjunk.) Beleszórom az apróra vágott friss (vagy szárított) bazsalikomot, sózom ízlés szerint, és végül – ha szükséges – kis kristálycukrot is keverek bele. A tésztát jól leszűröm, és egy tűzálló edényben (akár abban, amiben főtt) összekeverem a mártással. Visszateszem a kikapcsolt tűzhelyre, hogy jó meleg maradjon, és legalább egy negyed órát állni hagyom, mert akkor járja át igazán a szósz a tésztát. Tálaláskor megszórom két- vagy többféle reszelt sajttal, és valami „zöld” növénnyel díszítem.

Hozzávalók:

  • 25 dkg orsótészta,
  • 3-4 kanál étolaj,
  • 1 kis doboz paradicsomsűrítmény,
  • 1 doboz olajos makréla,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 1-2 dl víz,
  • só,
  • bazsalikom,
  • pici kristálycukor,
  • kb. 5 dkg reszelt trappista vagy gouda sajt,
  • 1-2 csipet reszelt parmezán.
  • A díszítéshez olajbogyó és/vagy petrezselyemzöld.
Reklámok