A túrós krémbe reszelt citromhéj helyett fahéjat is szórhatunk. A sütemény természetesen úgy is nagyon finom, ha lekvár vagy puding nem kerül bele. Sőt, készíthetjük úgy is, hogy csak lekvárt kenünk a kis táskákba, és túrókrémet nem.

Leveles túrós táska (Fotó: Kéri Kata)

Leveles túrós táska (Fotó: Kéri Kata)


Elkészítése: A felengedett leveles tésztát enyhén lisztezett táblán kb. fél cm. vékonyra kinyújtjuk. 20-24 darab téglalap alakú lapocskára vágjuk késsel vagy derelyevágóval. Közben elkészítjük a krémet: az áttört túrót összekeverjük a citrom reszelt héjával, az ízlés szerint hozzáadott cukorral, a tojások sárgájával, végül belekeverjük a tojások keményre felvert fehérjét. Minden kis téglalapra egy-egy kanál túrós tölteléket teszünk, és mielőtt elkészítenénk a kis táskákat, teszünk még bele 1-1 kiskanál kemény, savanykás lekvárt (pl. málna vagy ribizli ízűt), vagy 1-1 kanálka vaníliás vagy citromos pudingot. Helyes kis táskákat hajtunk, ügyelve, hogy a töltelék ne folyjon ki az oldalán. A tetejét én sütés előtt mindig meglocsolom kevéske vízzel, és amikor már majdnem megsült, minden egyes kis süteményre csorgatok pici mézet. Ezt a süteményt mindenképpen jó forró (kb. 220 fokra előmelegített) sütőbe kell tenni, mert akkor lesz szép magas és leveles. Amikor aranybarnára sült, a kis táskákat egyenként, még melegen vaníliás cukorba hempergetem.

Leveles túrós táska (Fotó: Kéri Kata)

Leveles túrós táska (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók:

  • 1 csomag mélyhűtött leveles tészta,
  • 1 csomag félzsíros tehéntúró,
  • 2 tojás,
  • 3-5 evőkanál porcukor,
  • 1 citrom héja,
  • 10-15 dkg kemény lekvár vagy egy tálka puding.
Advertisements