2011-ben is megrendezésre került a Dunántúli Napló receptversenye. A Süteményeskönyvbe az Axel Springer megyei napilapjainak olvasói küldtek recepteket az ország nyolc megyéjéből. A beküldött receptek közül Balogh László olimpiai és világbajnok bronzérmes mestercukrász és Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács válogatta ki a legjobbakat, melyek bekerültek a könyvbe. Az olvasók által beküldött, a könyvben megtalálható összes süteményt, desszertet elkészítették, majd Lehoczky Péter fényképész le is fotózta. Az általam beküldött Katica-szelet a 78. oldalon jelent meg.

Kéri Kata Katica-szelete (Fotó: Lehoczky Péter)

Kéri Kata Katica-szelete (Fotó: Lehoczky Péter)

Elkészítése: A tészta hozzávalóit annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. A tésztát három részre osztjuk, és laponként sütjük meg. A töltelékhez egy lapot elmorzsolunk, és kevés vaníliás tejjel megáztatjuk. Hozzáadjuk a margarint, a kakaóport, a lekvárt, a cukrot, a rumaromát és jól kikeverjük. Az így kapott töltelékkel megtöltjük a két lapot. A tetejére az alábbi mázat öntjük: a tojásfehérjét felverjük a cukorral, elsimítjuk a tésztán. A máz száradása után szeleteljük.

Kéri Kata Katica-szelete (Fotó: Lehoczky Péter)

Kéri Kata Katica-szelete (Fotó: Lehoczky Péter)

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg margarin
  • 0,5 dl rum
  • 1 megsütött tészta lap
  • vaníliás tej
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 2 evőkanál kakaópor

Hozzávalók a mázhoz:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 tojásfehérje
  • csokoládédara
Kéri Kata Katica-szelete ebben a könyvben jelent meg (Fotó: Lehoczky Péter)

Kéri Kata Katica-szelete ebben a könyvben jelent meg (Fotó: Lehoczky Péter)

A recept megjelent: Nyemcsok László (szerk.): Süteményeskönyv olvasóink receptjeiből. Axel Springer Magyarország, Pécs, 2011, 78. o.
Advertisements