3 évvel ezelőtt 2. díjat nyertem egy Magyarországon nyitott, igazi olasz cukrászda fagyiversenyén a következő recepttel. (Nem volt elég beküldeni a leírást, el is kellett készítenem 10 kg-nyi mennyiségben az olasz tulaj szuper-modern konyhájában a finomságot, ahol olyan forraló- és fagyasztógépek, keverő- és aprító-masinák voltak, amilyeneket még nem is láttam. Az elkészítésnél csak annyit változtattam rajta [mivel épp kifogyott itthon a malagai borunk], hogy nagyon finom rummal készítettem, de aromával is lehet, hogy gyerekek is ehessék.)

Malagai mazsolás-áfonyás fagylalt  (Fotó: Kéri Kata)

Malagai mazsolás-áfonyás fagylalt (Fotó: Kéri Kata)


Elkészítése: A mazsolát és a szárított áfonyát kb. 1 órára beáztatjuk az édes malagai borba. Közben összekeverjük egy turmixgépben a tejet, a tejszínt, a tojássárgákat, a cukrot, a csipet sót és a vaníliát, majd az így kapott keveréket lassú tűzön, gyakori kavargatás mellett krémes állagúra főzzük. Amikor a krém kihűlt, belekevrjük a mazsolát és az áfonyát, éz így kapott fagylaltkrémet mélyhűtőbe tesszük, kb. 1,5 óra múlva kivesszük, és alaposan megkeverjük, hogy a jégkristályokat összetörjük. Visszatesszük még néhány órára, de lehetőleg fél óránként keverjük át, hogy igazán finom, krémes állagú masszát kapjunk. A krémből helyes kis gombócokat mérünk kelyhekbe, a fagyit édes ostyával és egy pohárka cherryvel kínáljuk.

Hozzávalók:

  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg áfonya
  • 3 ml édes malagai bor (pl.: Málaga Virgen vagy Lágrimas de Cristo)
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kiskanálnyi vaníliás cukor
  • Egy csipet só.

 

Advertisements