Ahogy a „Kalifa kedvence avagy Finomságok az Ezeregyéjszaka meséiből” című összegző bejegyzésemben már jeleztem, most a középkori arab ételek közül teszek ki egy receptet.

Középkori muszlim ábrázolás

Középkori muszlim ábrázolás


Elkészítése: Első lépésként kevés meleg vízbe áztatjuk a mazsolaszemeket, ha megpuhultak, kevés vajjal pürésítjük őket. A kuszkuszt a kis darabokra vágott vajjal együtt gőz fölé tesszük, hogy megpárolódjon. Ha majdnem kész, hozzákeverjük az őrölt mandulát és a vajas mazsolakrémet, a porcukorban megforgatott egész pisztáciákat, a fűszereket és egy csipet sót. Ezután az előkészített (megtisztított, belsőségeitől megszabadított) csirke hasüregét megtöltjük a kuszkusz-krémmel, és összevarrjuk, nehogy a töltelék sütés közben kifolyjon. A megtöltött csirkét kiolajozott tepsibe (sütőtálba) tesszük, köréje halmozzuk a feldarabolt zöldségeket, és kicsit elősütjük, hogy színt kapjon. Ezután köréje öntjük a húslevest, és pár perc múlva 250 fokosra állítjuk a sütő hőfokát, és így sütjük tovább. (Kis időre alufóliával is lefedhetjük, hogy jobban benne maradjanak az ízek a csirkében.) Ha már majdnem megsült, megkenjük vajjal (esetleg mézes vajjal), hogy aranysárga legyen a bőre. Tálaláskor pisztácia-szemeket szórhatunk köré.

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 darab szép, hízott csirke egészben,
  • 10 dkg kuszkusz,
  • 10 dkg hámozott, őrölt mandula,
  • 8 dkg mag nélküli mazsola,
  • 13 dkg natúr pisztácia,
  • 10 dkg vaj,
  • 5 dkg porcukor,
  • fél kávéskanál gyömbérpor,
  • 1 kávéskanál keleti fűszerkeverék (fekete szerecsendió – feketebors – 4 db kardamommag – 4 db napraforgómag – fahéj őrleménye),
  • 1 sárgarépa,
  • 1 póréhagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • fél liter húsleves,
  • 1 evőkanálnyi méz (ez el is maradhat),
  • egy csipet só.
Reklámok