Csaknem két évtizede immár, hogy a középkori iszlám történetét kutatom; azon belül is leginkább a muszlim nők históriája, az ő mindennapi életüknek története érdekel. Ennek pedig természetes módon része volt mindig is a sütés-főzés, a gasztronómia. Számos olyan, a „mesés Kelet”, az egykori háremek és kalifák világának ételeit is bemutató (francia, spanyol, arab nyelvű) könyvet gyűjtöttem össze az elmúlt években, amelyeket nem csupán történészként használok, hanem háziasszonyként is számos receptet kipróbáltam belőlük, azokat magyar viszonyainkra „adaptáltam”. Mivel férjem részben spanyol származású, még arra is módom nyílott, hogy megfigyeljem és megtanuljam azt, hogy az arab-perzsa származású ételek mivé váltak az Ibériai-félsziget lakóinak kezében az elmúlt évszázadokban.

Bouchard, Paul Louis: Les almées (1892-1893) c. festménye

Bouchard, Paul Louis: Les almées (1892-1893) c. festménye


Néhány egyszerű receptet teszek itt közzé, két csoportba rendezve. Az első csoport finomságai eredeti, középkori – főként a bagdadi Abbászida dinasztiához kapcsolódó – ételleírások. A következő csoportba mai közkedvelt (egyértelmű arab hatást tükröző) andalúziai édességek tartoznak.

I. KÖZÉPKORI ARAB ÉTELEK

[] Aladin kedvence avagy… ➤ Kalifa kedvencei | Történelem
[] Bagdadi éjszaka avagy Éjfekete nugát ➤ Kalifa kedvencei | Történelem
[] Leila csókja avagy… ➤ Kalifa kedvencei | Történelem
[] Seherezádé kistányérja avagy… ➤ Kalifa kedvencei | Történelem

II. ARAB HATÁST TÜKRÖZŐ ANDALÚZIAI ÉDESSÉGEK

[] Kalifa koszorúja ➤ Kalifa kedvencei | Történelem
[] Mandulás karamellás ropogós ➤ Kalifa kedvencei | Történelem

Reklámok