Ahogy a „Kalifa kedvence avagy Finomságok az Ezeregyéjszaka meséiből” című összegző bejegyzésemben már jeleztem, most az arab hatást tükröző andalúziai édességek közül teszek ki egy receptet.

Középkori Al-andalus ábrázolás (XIII. század körül)

Középkori Al-andalus ábrázolás (XIII. század körül)


Elkészítése: A kandírozott narancsot kis darabkákra vágjuk, hozzákeverjük az előzőleg vízbe beáztatott, lecsepegtetett mazsolát. A túróhoz hozzátesszük a cukorral habosra elkevert 7 dkg vajat, majd a tojássárgákat, és jól összevegyítjük. Ehhez a masszához keverjük a reszelt narancshéjat és a sütőporral vegyített lisztet. A liszttel könnyedén meghintett kandírozott narancsot, mazsolát és darabokra vágott mogyorót is a tésztához adjuk, s végül laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tojásfehérjéket. Vajjal kikenünk egy korona-sütőformát, kilisztezzük, beleöntjük a masszát. Előmelegített, 180 fokos sütőben tűpróbáig (40-50 perc) sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, azután szórócukorral meghintjük. Mézes joghurttal vagy citrompudinggal tálaljuk. (Ha a liszt felét kukoricaliszttel helyettesítjük, érdekes süteményvariációt kapunk.)

Hozzávalók (8 személyre):

  • 20 dkg liszt,
  • 20 dkg cukor,
  • 30 dkg túró,
  • 7 dkg + 1 kiskanálnyi vaj,
  • 3 tojás,
  • 8 dkg kandírozott narancs (vagy mediterrán mix),
  • 15 hámozott szem mogyoró,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 2 kanál mazsola,
  • 1 csomag sütőpor,
  • két kiskanál szórócukor.
Reklámok