Ahogy a „Kalifa kedvence avagy Finomságok az Ezeregyéjszaka meséiből” című összegző bejegyzésemben már jeleztem, most a középkori arab ételek közül teszek ki egy receptet.

Középkori muszlim ábrázolás

Középkori muszlim ábrázolás


Elkészítése: Először nagyon apróra törjük-vagdossuk a mandulát, a datolyát és a fügét. (A mandulát előzőleg érdemes kevéske olajon egy kicsit megpirítani, hogy jobban kidomborodjon az íze.) A gyümölcsöket összegyúrjuk-keverjük, majd hozzáadjuk a cukor felét, a fahéjat és a rózsavizet, és tovább gyúrjuk. Ha összeállt a massza, kézzel kis golyókat formázunk, és ezeket egyenként meghempergetjük kristálycukorban. Ezt a könnyen, gyorsan elkészíthető, igazi keleti édességet is sokáig tárolhatjuk jól záródó dobozban (feltéve, ha egy szem is marad belőle…).

Hozzávalók:

  • 8 dkg hámozott mandula,
  • 10 dkg datolya,
  • 10 dkg szárított füge,
  • 10 dkg kristálycukor,
  • 1 kiskanál őrölt fahéj,
  • 2 evőkanál rózsavíz,
  • 1 evőkanál étolaj.
Reklámok