Ahogy a „Kalifa kedvence avagy Finomságok az Ezeregyéjszaka meséiből” című összegző bejegyzésemben már jeleztem, most az arab hatást tükröző andalúziai édességek közül teszek ki egy receptet.

Középkori muszlim ábrázolás

Középkori muszlim ábrázolás


Elkészítése: A mandulaszemeket félbevagdossuk, 180 fokos sütőben pár perc alatt kicsit megpirítjuk. Közben egy edényben karamelizáljuk a cukrot, egy fakanállal sűrűn kevergetve. (Ha mézzel készítjük, még óvatosabban kell eljárnunk, mert a méz könnyebben megég, mint a cukor.) Amikor a cukor már aranybarna színű, levesszük a tűzről, belekeverjük a pirított mandulát, a reszelt citromhéjat, a fahéjat, és energikus mozdulatokkal összekeverjük. Két percig pihenni hagyjuk, majd – mielőtt még kihűl és megszilárdul – szétterítjük egy beolajozott márványlapon vagy sütőlemezen, és félbevágott citrom segítségével kb. 1 cm. vastagságúra kinyújtjuk. Egy beolajozott késsel rombusz-forma süteményeket vagdosunk belőle, és zsírpapírral bélelt, jól záródó dobozba tesszük. Száraz helyen 3-4 hónapig eláll.

Hozzávalók (12 személyre):

  • 50 dkg cukor vagy méz,
  • 50 dkg hámozott, egész mandula,
  • 1 citrom,
  • 2 citrom reszelt héja,
  • egy csipet őrölt fahéj,
  • 1 kiskanál napraforgó-olaj.
Reklámok