Ahogy a „Kalifa kedvence avagy Finomságok az Ezeregyéjszaka meséiből” című összegző bejegyzésemben már jeleztem, most a középkori arab ételek közül teszek ki egy receptet.

Középkori muszlim ábrázolás

Középkori muszlim ábrázolás


Elkészítése: Mielőtt a sütemény elkészítéséhez látnánk, enyhén megpirítjuk a mogyorót, vigyázva, nehogy túlságosan megbarnuljon. Azután elkeverjük a vajat a kristálycukorral, majd a megdarált pirított mogyoróval, és hozzáadjuk a kristálycukrot is. Miután összevegyítettük, hozzátesszük a három habosra vert egész tojást, a sütőporral vegyített lisztet, a fahéjat, fűszerkeveréket és a csipet sót. Az egészet jól összegyúrjuk, és a tésztát egy órán át hűvös helyen pihentetjük. A masszát ezután (egy-egy kisebb mennyiséget véve belőle) kb. húsz darab kivajazott kis (tányér- vagy kosárka-forma) sütőformába nyomkodjuk, és mindegyik süti közepébe az ujjunkkal kis mélyedést nyomunk, hogy ha kisültek a „tányérkák”, könnyen megtölthetőek legyenek fagylalttal, gyümölccsel vagy sörbettel. Ezt a mogyorós süteményt 200 fokos sütőben, kb. negyed órán át kell sütni, és ha kihűlt, különböző édes nyalánkságokkal tölteni.

Hozzávalók (20 darabhoz):

  • 11 dkg vaj,
  • 3 tojás,
  • 11 dkg liszt,
  • 4 dkg kristálycukor,
  • 8 dkg hámozott egész mogyoró,
  • 8 dkg porcukor,
  • fél citrom,
  • fél kávéskanálnyi sütőpor,
  • fél kávéskanálnyi „négyfűszer” keverék (gyömbér-szerecsendió-szegfűszeg-feketebors őrleménye),
  • kevés őrölt fahéj,
  • fél vaníliarúd,
  • csipet só.
Reklámok