Ehhez az érdekes, „görögös” hatású ételhez azért kell fiatal (új-)burgonyát használni, mert annak van akkora víztartalma, hogy párolódás alatt az étel nem ég le. (A hozzáadott citrom leve is ebben segít, meg persze, a különleges íz elérésében.) A dióval elkészített, 2. számú joghurtmártást csinálhatjuk több, pl. fél liter joghurtból is, sőt, ha adunk hozzá lehűtött vizet is, akkor nagyjából megkaptuk a bolgárok egyik, forró napokon „levesként” fogyasztott príma italát, a „tarator”-t.

Citromos burgonya rántott cukkinivel és kétféle mártással (Fotó: Kéri Kata)

Citromos burgonya rántott cukkinivel és kétféle mártással (Fotó: Kéri Kata)


Elkészítése: A krumplikat és a vöröshagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A zsenge cukkiniket héjastul felkarikázzuk, kevés tejbe áztatjuk. 2-3 evőkanál olajon megfuttatjuk a hagymát, kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a krumplit. A tüzet alaposan mérsékeljük, a krumplit megsózzuk, rányomunk 3-4 gerezd fokhagymát és jó alaposan megkeverjük, nehogy leégjen. Mielőtt lefednénk, hozzáadunk néhány szelet mag nélküli citromot. Amíg párolódik, elkészítjuk a rántott cukkinit. Papírtörlővel leitatjuk a szeletkékről a tejet, egyenként lisztbe forgatjuk őket, majd sózott és felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. Bő, forró olajban (a legjobb fritőzben) kisütjük. Elkészítjük a mártásokat: 1 doboz natúr joghurtot ketté veszünk. Az egyik feléhez hozzáadjuk a csípőspaprika-krémet, és jól elkeverjük. A másikba belereszeljük a lehámozott kígyóuborkát (levével együtt), belenyomunk 1-2 gerezd fokhagymát, pici fehér borsot szórunk bele, és jól elkeverjük. A tetejére apróra vagdalt pirított diót, esetleg kaprot szórunk. Tálaláskor az ételt citromkarikákkal vagy petrezselyemzölddel díszíthetjük.

Citromos burgonya rántott cukkinivel és kétféle mártással (Fotó: Kéri Kata)

Citromos burgonya rántott cukkinivel és kétféle mártással (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók:

  • személyenként 2 db közepes méretű, fiatal krumpli
  • személyenként kb. 4 szelet cukkini-karika,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 5-6 gerezd fokhagyma,
  • 1 citrom,
  • fél kígyóuborka,
  • 4-5 gerezd pirított dió,
  • 1 kiskanál chili-krém,
  • étolaj,
  • zsemlemorzsa,
  • liszt,
  • 1-2 tojás,
  • só,
  • pici fehér bors,
  • 1-2 dl tej,
  • 1 pohár natúr joghurt.
Advertisements