(Péter Jánosné gyűjteményéből való recept alapján) — Ha a pogácsa kihűlt, a mélyhűtőben kis zacskóban vagy dobozban akár le is fagyaszthatjuk, és máskor csak előkapjuk, ha váratlanul vendég érkezik. (Ez a mondat megjegyzésnek nem rossz, de a pogácsa úgysem éri meg ezt a bizonyos „fagyasztott” állapotot, mert általában azon melegében elfogy…)

Vajas-túrós pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Vajas-túrós pogácsa (Fotó: Kéri Kata)


Elkészítése: A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. Kicsit pihentetjük a tésztát (akár 1 napon át is lehet, hűvös helyen), aztán kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagságúra. A tetejét felvert tojássárgájával megkenve akár azonnal kiszaggathatjuk és süthetjük, ám ha azt szeretnénk, hogy magasabb és levelesebb legyen, akkor legalább 3 alkalommal hajtogatni kell, 1-1 hajtogatás között legalább fél óra szünetet tartva.

A pogácsát jó forró, előmelegített sütőben kell megsütni, hasonlóan más vajas tésztákhoz.

Vajas-túrós pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Vajas-túrós pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj vagy margarin,
  • 25 dkg túró,
  • 25 dkg liszt,
  • pici sütőpor,
  • só.
Advertisements