Egyik nyáron a szüleimnél Nagyvenyimen nyaraltunk. Egy ismerősünk sok kilónyi gyönyörű almát hozott, így édesanyámmal többféle almás sütit sütöttünk, pitéket, tortákat, habosakat, lekvárosakat, és közben remekül szórakoztunk. Közülük az egyiket egy francia vidéken „játszódó” novellámba is „belesütöttem”. (A franciák úgyis szintén imádják az almás sütiket, pláne az én imádott Normandiámban!!)

Nagymama almáslepénye (Bácskai almáslepény) (Fotó: Kéri Kata)

Nagymama almáslepénye (Bácskai almáslepény) (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt,
  • 10 dkg margarin,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 dkg élesztő,
  • 1 dl tej,
  • 1 evőkanál cukor.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • baracklekvár,
  • hámozott,
  • reszelt alma,
  • mazsola,
  • fahéj,
  • cukor.

Hozzávalók a tetejéhez:

  • 4 tojás fehérje,
  • 25 dkg porcukor,
  • citromlé.

Elkészítése: Az élesztőt megfuttatjuk a tejben, és a tészta hozzávalóival elkeverve rugalmas tésztát készítünk belőle. Kikent tepsibe tesszük, vékonyan megkenjük baracklekvárral, és rátesszük az ízlés szerint elkészített, cukorral, mazsolával és fahéjjal összekevert alma-tölteléket. A süteményt betesszük a hideg sütőbe, és mérsékelt melegben sütjük. Amíg sül, elkészítjük a habot a tetejére: A tojásfehérjékből kemény habot verünk, apránként hozzáadjuk a porcukrot és egy kevés citromlét. Amikor a tészta megsült, rátesszük a habot és a kikapcsolt sütőbe visszadugva, megszárítjuk. Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk, olyan lesz, mintha piskóta lenne az alapja.

Reklámok