Ez a típusú pizza jól bírja a másnapi felmelegítést is, akkor is ropogós marad. Próbálják ki egyszer úgy is, hogy savanyú káposztát szórnak a tetejére, mi nagyon szeretjük!!! Finomliszt helyett készülhet tönköly- vagy teljes kiőrlésű búzalisztből is. Friss élesztő helyett használhatunk szárítottat. Ami a pizzasütésnél fontos szabály: inkább a vendég várjon a pizzára, mint a pizza a vendégre!!

Pizza – ahogyan mi szeretjük (Fotó: Kéri Kata)

Pizza – ahogyan mi szeretjük (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a tésztához:

  • 25-25 dkg rétesliszt és finom liszt,
  • 2 dkg élesztő,
  • 1 szem kockacukor,
  • 3-4 evőkanál olaj,
  • só.

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 2-3 evőkanál olaj,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 5-6 gerezd fokhagyma,
  • 2 dl natúr paradicsomlé,
  • só,
  • oregano,
  • bazsalikom,
  • víz.

Hozzávalók a tetejéhez:

  • szezámmag,
  • 10 dkg mozarella (esetleg trappista) sajt,
  • ízlés szerint bármi, például: apróra vágott sonka, bébi-kukorica, gomba, kolbász, főtt, nagy szemű bab, makréla-konzerv, felkarikázott virsli, olajbogyó, tenger gyümölcsei, savanyú káposzta stb.

Elkészítése: Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben, meleg helyen a kockacukorral megfuttatjuk. Amikor már szépen dagad, eldolgozzuk a sóval, kétféle liszttel és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz. Jól kidolgozzuk, hogy szép, ruganyos, hólyagos tésztát kapjunk. Amikor elkészült, beledolgozzuk az étolajat is. A tálban letakarva, meleg helyen hagyjuk megkelni. Amíg kel, elkészítjük a tetejére való mártást: Az olajon kicsit megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Behintjük egy-két kanál liszttel, és felengedjük a paradicsomlével, valamint annyi vízzel, hogy palacsintatészta-szerű mártást kapjunk. Sózzuk, beleszórjuk a fűszereket ízlés szerint, és fokhagymaprés segítségével belenyomjuk a fokhagymagerezdeket (ez akár el is maradhat, ha valaki nem szereti).

Pizza – ahogyan mi szeretjük (Fotó: Kéri Kata)

Pizza – ahogyan mi szeretjük (Fotó: Kéri Kata)

Amikor a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt, mert a pizzának jó forró sütőbe kell kerülnie (vagy befűtött kemencébe :-)), és lisztezett gyúrótáblán (esetleg kézzel a levegőben) tetszőleges darabokra nyújtjuk. Készíthetünk kisebb vagy nagyobb kerek pizzákat, de kibélelhetünk a tésztával egy nagyobb méretű, kiolajozott tepsit is, és abban vágjuk négyszögletes darabokra. A tésztára rákenegetjük szép egyenletesen a szószt, meghintjük szezámmaggal, majd kirakosgatjuk a hozzávalókkal, ki amivel szereti, azzal. Minden a tetejére kerül, kivéve a sajt, mert azt csak akkor kell rátenni, mikor már csaknem megsült a pizza. Kb. 40-45 percig sütjük forró sütőben, és melegen, ketchup-pel tálaljuk.

Reklámok