Valóban fontos, hogy a kis pereceket forró sütőben süssük, mert különben túlságosan megkelnek. Amíg ki nem hűlnek, szigorúan tilos letakarni vagy zacskóba rakosgatni őket, mert akkor nem lesznek ropogósak.

Édesanyám sós perece (Fotó: Kéri Kata)

Édesanyám sós perece (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók az alaphoz:

  • Fél kg liszt,
  • 2 dl tej,
  • 4 dkg élesztő,
  • 15 dkg zsír vagy margarin,
  • só.

Hozzávalók a mázhoz:

  • 2 kanál liszt,
  • 1-1 kanál só és víz.
Édesanyám sós perece (Fotó: Kéri Kata)

Édesanyám sós perece (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a zsiradékkal, a sóval jól összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, duplájára kelesztjük. Ezután apróbb vagy nagyobb, kisujjnyi vastagságú rudacskákat sodrunk, és pereceket formálunk belőlük. Tepsibe rakva minden egyes perecet megkenünk a hidegen elkevert mázzal, és forró sütőben pirosra sütjük.

Advertisements