Édesanyám egyik legcsodásabb süteménye ez a mézes béles. Ezzel nem csupán minket, a család tagjait kápráztatja el időről időre (elég gyakran, mert mindig kikönyörögjük tőle… :-), hanem recept-versenyeket is nyert már vele. Pár éve például a Magyar Konyha karácsonyi sütiversenyén díjazták ezt a receptet.

Anyuka isteni mézes bélese (Fotó: Kéri Kata)

Anyuka isteni mézes bélese (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a lapokhoz:

  • 1 egész tojás,
  • 15 dkg cukor,
  • 2 evőkanál méz,
  • 2,5 evőkanál tej,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 3 dkg margarin,
  • 45 dkg liszt.

Hozzávalók a krémhez:

  • 17 dkg margarin,
  • 17 dkg porcukor,
  • 1 vanília,
  • 2 dl tej,
  • 2 evőkanál gríz,
  • lekvár.

Hozzávalók a tetejére

  • 1 táblányi (10 dkg) tortabevonó csokoládé,
  • 1-2 kanál margarin.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a liszt kivételével jól elkeverjük, 5 percig gőz felett főzzük, és utána még 5 percig kevergetjük, amíg egy kicsit kihűl. Ezután hozzáadjuk a lisztet, beledolgozzuk, és a masszát 4 részre osztjuk. Lapokat sodrunk a cipókból, és egyenként világosra sütjük.

Anyuka isteni mézes bélese (Fotó: Kéri Kata)

Anyuka isteni mézes bélese (Fotó: Kéri Kata)

Amíg a lapok sülnek, elkészítjük a krémet: a margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával. A grízt felfőzzük a tejben, és amikor kihűlt, belekeverjük a margarinos krémbe. Ha a lapok kihűltek, kettőt-kettőt összeragasztunk a krémmel, középen pedig savanykás lekvárral kenjük meg. (A lekvárba, hogy még pikánsabb legyen, csavarhatunk egy kis citromlét is.) A megtöltött béles tetejére egyenletesen rákenjük a felolvasztott, kis margarinnal is elkevert tortabevonó csokoládét. Ezt a süteményt csak másnap szeleteljük, ha a krém jól átjárta már a lapokat.

Kéri Jánosné (Nagyvenyim): Mézes Béles. Forrás: Kedvenc Gasztro. 2013/9. szeptember, 30. o.

Kéri Jánosné (Nagyvenyim):
Mézes Béles. Forrás: Kedvenc Gasztro. 2013/9. szeptember, 30. o.


Sz. Kovács Adrienn volt olyan kedves, hogy nem csupán megsütötte a mézes bélest, hanem a sütemény fotóját is elküldte nekünk. Amint írta, nagy sikert aratott ez a finomság a hétvégén vendégeik körében, amit persze, nem is csodálunk, hiszen ez a süti szebb lett, mint az „eredeti”!

Sz. Kovács Adrienn volt olyan kedves, hogy nem csupán megsütötte a mézes bélest, hanem a sütemény fotóját is elküldte nekünk. Amint írta, nagy sikert aratott ez a finomság a hétvégén vendégeik körében, amit persze, nem is csodálunk, hiszen ez a süti szebb lett, mint az eredeti!

Sz. Kovács Adrienn fényképe

Reklámok