„Minden recept mögött van egy-egy történet, a megsárgult füzetlapokra írt családi szakácskönyv pedig kész regény. Kéri Jánosné olvasónk kiváló receptje, a csirke szőlősgazda módra például a több generáción át gyűjtött családi receptes könyvének egy kiváló darabja. Az ételről és beküldőjéről mindent elárul, hogy egy budapesti szállodában a séf arra kérte olvasónkat, személyesen ő készítse el a hotel konyháján ételremekét. Kéri Jánosné egyébiránt maga is könyvkiadás előtt áll, arra készül, hogy közreadja receptkincsestárát.” — olvasható a Nyári ízvadászat – olvasóinkkal (Forrás: DH, 2011. július 02. 04:29) című cikkben [pdf].

Anyukám, Kéri Jánosné középen (Fotó: Orosz Péter, 2011)

Anyukám, Kéri Jánosné középen (Fotó: Orosz Péter, 2011)


Hozzávalók:

  • 2 kisebb csirke (belsőségek nélkül),
  • 5 dkg vaj,
  • 1 citrom leve,
  • 1 evőkanál konyak,
  • 1 dl száraz bor,
  • 1 fürt nagy szemű szőlő,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 1 kiskanál apróra vágott, friss tárkony.

Elkészítése: A megtisztított csirkéket feldaraboljuk, vajon hirtelen átsütjük. Ráöntjük a citromlevet, a bor felét, a konyakot, és fűszerezzük. Fedő alatt, kis lángon, a levében néha megforgatva puhára pároljuk a csirkedarabokat. Félidőben hozzáöntjük a maradék bort, a sütés vége felé pedig hozzáadjuk a szőlőszemeket. Burgonyapürével (esetleg rizzsel) tálaljuk.

Advertisements