A pásztortarhonyának Magyarországon sokféle változata ismert. Eredetileg a szabadban, bográcsban készült, így a mi családi változatunk mindenképpen „háziasított”. Kiadós, ízletes egytálétel, ha sok vendég jön, könnyen elkészíthető ez a fogás. A kisfiúnk (7), mint legkényesebb bírálónk, ezt az ételt kiválónak minősítette, nem győz eleget enni belőle…

Pásztortarhonya – háziasítva (Fotó: Kéri Kata)

Pásztortarhonya – háziasítva (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók:

  • 1 csirkemell filé,
  • 1 pár virsli vagy kis darab csípős kolbász,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 3 szem burgonya,
  • kb. 15 dkg előre megpirított tarhonya,
  • só,
  • piros paprika,
  • köménymag,
  • víz,
  • olaj,
  • kb. 5 dkg reszelt sajt.
Pásztortarhonya – háziasítva (Fotó: Kéri Kata)

Pásztortarhonya – háziasítva (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tarhonyát óvatosan megpirítjuk (szárazon vagy kevéske olajon). 2-3 evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk az összevágott vöröshagymát, rátesszük a felkockázott húst, sózzuk, fehéredésig pirítjuk-pároljuk. Amikor már félig puha, piros paprikával meghintjük, egészköményt szórunk rá, beletesszük a hasonlóan apró kockákra vágott burgonyát. Kicsi vizet aláöntve addig pároljuk lassú tűzön, amíg a krumpli puhulni kezd. Akkor hozzáadjuk a tarhonyát, a virsli- vagy kolbászkarikákat, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje az étel valamennyi hozzávalóját. Alaposan megkeverjük, nehogy bárhol leégjen, aztán lefedve, lassú tűzön a tarhonya megpuhulásáig főzzük. Nem érdemes gyakran kevergetni, mert akkor összetörik a burgonya, és olyan lesz az egész, mint valami püré… Tálaláskor ízlésesen elrendezzük az adagokat mindenkinek a tányérján, paprika- és paradicsomdarabkákkal és reszelt sajttal díszítjük.

Reklámok