(Anyukám, Kéri Jánosné receptje) — Bár még csak nyár vége van, következzen most édesanyám egyik csodálatos, már a telet idéző receptje, a hólabda. Ennek elkészítési módja nálunk nemzedékről nemzedékre hagyományozódik, az egyik legkedvesebb diós süteménye ez a családnak. Elképzelhetetlen nélküle az advent, és elmaradhatatlan kísérője ez a lakodalmi sütögetéseknek is.

Hólabda (Fotó: Kéri Kata)

Hólabda (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt,
  • 17 dkg margarin,
  • 4 tojás sárgája,
  • 2 evőkanál cukor,
  • fél csomag sütőpor,
  • ecet vagy citromlé,
  • 15 dkg darált dió,
  • baracklekvár,
  • tejföl.
Hólabda (Fotó: Kéri Kata)

Hólabda (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, kicsi kerek szaggatóval kiszaggatjuk, a lapocskákra egyenként egy-egy kanálnyi tölteléket teszünk, és szép világosra sütjük. Töltelék: 4 tojás fehérjéből 25 dkg cukorral, 1 evőkanál ecettel (vagy pár csepp citromlével) kemény habot verünk, 15 dkg darált diót keverünk hozzá. Ebből kis halmokat rakunk a kiszaggatott tészta-korongok tetejére és kisütjük, utána kettőt-kettőt baracklekvárral ragasztunk össze.

 

Advertisements