Életem első süteménye volt ez az alábbi, nagyon finom és könnyen elkészíthető sajtos rúd. 14 évesen azért döntöttem úgy, hogy ezt sütöm meg a krumpliszedéssel fáradozó szüleimnek, mert ez tűnt a legkevésbé nehéznek. Azóta a családban ez a leggyakrabban sütött sütemény, 1988-ban a lakodalmunkban is ez volt (vagyis lett volna, mert az előre megsütött 4 adagnyi az édes sütik napokig tartó sütögetése közben mind egy szálig elfogyott szombatra…).

Sajtos rudacskák (Fotó: Kéri Kata)

Sajtos rudacskák (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók:

  • 13 dkg keményebb sajt,
  • 15 dkg margarin,
  • 22 dkg sima liszt,
  • só,
  • 3 evőkanál tejföl,
  • 3 evőkanál tej,
  • tojás,
  • köménymag,
  • szezámmag
Sajtos rudacskák (Fotó: Kéri Kata)

Sajtos rudacskák (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A sajtot megreszeljük, majd összegyúrjuk a margarinnal, a liszttel, a sóval meg a tejföllel és a tejjel. Liszttel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk. A tetejét megkenjük tojássárgájával, azután sajttal, és köménymaggal vagy szezámmaggal megszórjuk. Derelyevágóval rudacskákra metéljük, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

SA kisfiunk is imádja már bébi kora óta, ahogyan ez látszik az egyik 2007-ben készült fotón.

A kisfiunk is imádja már bébi kora óta,
ahogyan ez látszik is az egyik 2007-ben készült fotón.

Reklámok