Családunk rajong a diós édességekért, ezért az alábbi recept nálunk biztos siker. Ezt a süteményt itthon valóban jól csak az édesanyám tudja elkészíteni, mert szükséges hozzá „az a bizonyos” rutin… Mi, családtagok pedig már jó nagy rutinnal rendelkezünk az elfogyasztásában. Mivel egyik kedvenc (na jó, a legkedvesebb!) spanyol unakoatestvérünk egyszer azt mondta, hogy ez a legjobb süti, amit életében evett, az édességet családi körben e mondatára és rá utalva Rafael kedvencének hívjuk.

Keleti csemege (Fotó: Kéri Kata)

Keleti csemege (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb négyszögletes ostyalap vagy négy kisebb, téglalap alakú,
  • 15 dkg kristálycukor,
  • 15 dkg porcukor,
  • 15 dkg vaj, vagy margarin,
  • 15 dkg dióbél,
  • 2 tojás sárgája.
Keleti csemege (Fotó: Kéri Kata)

Keleti csemege (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A kristálycukrot megpirítjuk, beletesszük a vagdalt és darált dióbelet (a diómennyiség felét előzetesen ledaráljuk, felét pedig durvára vagdossuk), és együtt még kissé pirítjuk. Aztán ezt a cukros diót összedolgozzuk a porcukorból, tojássárgájából és vajból habosra kevert és gőz fölött sűrűre főtt krémmel. (A főzött krém beleengedésekor vigyázni kell, mert a massza hamar kifut, ilyenkor a lángot egészen le kell venni.) A sűrű krém-masszát azon melegen a két ostyalap közé kenjük, nehezéket teszünk rá, és amikor kihűlt, hosszúkás, vékony szeletekre vágjuk. (Nagyon gyorsan kell dolgozni ezzel a krémmel, mert hamar dermed, és akkor már nem lehet elkenni az ostyalapok között.) Ízlés szerint a sütemény tetejét csokoládémázzal is bevonhatjuk, de anélkül is nagyon finom ez a keleti eredetű édesség.

Advertisements