Édesanyám egy újabb, csodálatos, lapokból álló mézessel lepett meg minket az iskolakezdésre… Ajánlom mindenkinek, legalább olyan finom, mint az isteni mézes béles, és óriási előnye, hogy az elkészülése napján szeletelhető ez a sütemény! (Az alábbi, eredeti receptverzió szerint a 3 krémréteg közül az egyik csokoládés, most amiatt lett ez is citromos, mert egyszerűen én így szeretem jobban… ;-)

Pannika mézese (Fotó: Kéri Kata)

Pannika mézese (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 egész tojás,
  • 10 dkg margarin,
  • 10 dkg cukor,
  • 3 evőkanál méz,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 35 dkg liszt.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 6 evőkanál liszt,
  • 6 evőkanál cukor,
  • 7 dl tej,
  • 25 dkg margarin,
  • 6 csomag vaníliás cukor,
  • kakaópor,
  • 1 citrom leve.
Pannika mézese (Fotó: Kéri Kata)

Pannika mézese (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tésztához az egész tojásokat a margarinnal, a cukorral, a mézzel és a szódabikarbónával gőz fölött forrástól számított 5 percig sűrűre főzzük. A masszát a tűzről levéve, annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztánk legyen (ez kb. 35 dkg). Négy lapot nyújtunk és sütünk belőle előmelegített, kb. 200 fokos sütőben. A lapokat a következő krémmel töltjük meg: a lisztet és a cukrot a tejjel felfőzzük. A margarint kikeverjük a vaníliás cukorral, és ha a főzött krém kihűlt, együtt jól elkeverjük. Egyharmad részébe kakaót teszünk, a többi krémbe pedig egy citrom levét keverjük bele. Az első tortalapot fehér krémmel, a következőt kakaóssal, a harmadik lapot pedig újra fehér krémmel kenjük meg. A betöltött lapok tetejére csokoládémázat teszünk.

Reklámok