Jó húsz évvel ezelőtt egy madridi diákmenzán kóstoltam először a lazacot. Akkor, ott kis fokhagymával, sóval-borssal sütötték meg, citromos-olívás zöldsalátával tálalták. Azonnal nagyon megszerettem, vagy mondhatni: lazac-fronton elvesztettem az ellenállásomat… :-)

Koktélrákos-lazacos gnocchi (Fotó: Kéri Kata)

Koktélrákos-lazacos gnocchi (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók:

  • egy csomag félkész gnocchi,
  • kb. 10 dkg fagyasztott (tisztított!) koktélrákocska,
  • egy csomag (két szelet) (vad)lazacfilé,
  • 5 dkg vaj,
  • fél doboz krémsajt,
  • 2 dl tejföl,
  • egy kicsi tejszín,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • fél citrom leve, vagy kapor
  • pici só,
  • őrölt tarka bors.

Az alábbi étel elkészítését annyiban előre kell tervezni, hogy minden hozzávaló friss (nem fagyott) legyen, ám ha ez megvan, csupán egy negyedóra, és máris mennyei ebédünk/vacsoránk kerekedik. (Jó, kicsit csalok, ugyanis többnyire nincs időm saját kezűleg készíteni a burgonyagombóckákat, mi a boltit is szeretjük (P…y M…t), krémsajtból meg a Philadelphia új, lazacos változatával készítettem az itt látható ételt, így tényleg nem volt nehéz szuper-lazacos ízt produkálni…)

Koktélrákos-lazacos gnocchi (Fotó: Kéri Kata)

Koktélrákos-lazacos gnocchi (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: Gyöngyözve lobogó vízben kifőzzük a gnocchit. Közben apró kockákra vagdossuk a lazacszeleteket, a kiolvasztott rákokat jól lecsepegtetjük, egy kisebb, magas falú serpenyőben megolvasztjuk a vajat, kicsit megfuttatjuk rajta a halat és a rákokat, belereszeljük vagy rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a krémsajtot. Addig kevergetjük az egészet, amíg a sajt elolvad, utána hozzáadjuk a tejszínt, lehúzzuk a tűzről, jól elkeverjük ezt a mártást, és végül beletesszük még a fél citrom levét. (citromlé nélkül, apróra összevágott kaporral is nagyon finom ez az étel!)

A mártással meglocsoljuk a gnocchikat, citromkarikával vagy kaporlevélkékkel tálaljuk ezt a különlegesen finom, ugyanakkor gyors és egyszerű ételt.

Advertisements