Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg margarin vagy vaj,
- 17,5 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 22,5 dkg búzaliszt,
- 1/2 tasak sütőpor.
Hozzávalók a krémhez:
- 4 evőkanál hámozott, szeletelt mandula,
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj,
- 1 evőkanál cukor,
- 5-6 savanykás alma,
- 1/2 l tejszín,
- 1/4 l fehérbor,
- 1 tasak világos tortazselépor.
Elkészítése: A tésztához a vajat vagy margarint keverőgéppel a legmagasabb fokozaton jól kikeverjük, a cukrot apránként hozzáadjuk és addig keverjük, amíg sima masszát kapunk. A tojást (kb. 1/2 percig) belekeverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, átszitáljuk és a középső fokozaton adagonként belekeverjük. A tésztából 2 lapot sütünk. Ehhez a tészta felét (24 cm átmérőjű, alján kikent) tortaformába töltjük és a formát a sütő rácsára helyezzük. A megsütött lapokat a formából kivesszük és mindkettőt a mandulával, fahéjjal és cukorral megszórjuk. Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, a negyedeket felszeleteljük. A fehérbort felforrósítjuk, az almát beletesszük és kb. 3 percig pároljuk. Az almát kivesszük és a levét a zseléporral az előírás szerint elkeverjük. Az egyik tortalapot tortástálra tesszük, a besűrített bort a tetején elkenjük, az almaszeletekkel kirakjuk. A tejszínből kemény habot verünk, az almára rátesszük és a második tortalappal lefedjük.
Hozzászólás