Édesanyám sütési művészetét dicséri az alábbi habos-almás torta is. A recept, ami alapján a finomság készült, egy régi desszertes könyvből való, ám anyuka kicsit változtatott rajta, ahogyan a képen is látszik. (Ez még habosabb, ami olyan jót tett neki, hogy nem is érte meg a másnapot…)

Fahéjas almatorta (Fotó: Kéri Kata)

Fahéjas almatorta (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg margarin vagy vaj,
  • 17,5 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 22,5 dkg búzaliszt,
  • 1/2 tasak sütőpor.

Fahéjas almatorta (Fotó: Kéri Kata)

Fahéjas almatorta (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a krémhez:

  • 4 evőkanál hámozott, szeletelt mandula,
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 5-6 savanykás alma,
  • 1/2 l tejszín,
  • 1/4 l fehérbor,
  • 1 tasak világos tortazselépor.
Fahéjas almatorta (Fotó: Kéri Kata)

Fahéjas almatorta (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tésztához a vajat vagy margarint keverőgéppel a legmagasabb fokozaton jól kikeverjük, a cukrot apránként hozzáadjuk és addig keverjük, amíg sima masszát kapunk. A tojást (kb. 1/2 percig) belekeverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, átszitáljuk és a középső fokozaton adagonként belekeverjük. A tésztából 2 lapot sütünk. Ehhez a tészta felét (24 cm átmérőjű, alján kikent) tortaformába töltjük és a formát a sütő rácsára helyezzük. A megsütött lapokat a formából kivesszük és mindkettőt a mandulával, fahéjjal és cukorral megszórjuk. Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, a negyedeket felszeleteljük. A fehérbort felforrósítjuk, az almát beletesszük és kb. 3 percig pároljuk. Az almát kivesszük és a levét a zseléporral az előírás szerint elkeverjük. Az egyik tortalapot tortástálra tesszük, a besűrített bort a tetején elkenjük, az almaszeletekkel kirakjuk. A tejszínből kemény habot verünk, az almára rátesszük és a második tortalappal lefedjük.