Egyik legkedvesebb szakácskönyvemből, az Ízek a világból című kötetből való az alábbi, angol recept. Annyira imádjuk, hogy havonta biztosan egyszer sorra kerül nálunk a hétvégi főzöcskézés során. Író helyett a legtöbbször kefírt használok, a petrezselymet ki szoktam néha hagyni, de ez így is tökéletesen finom.

Hagymás marharagu (cobbler) vajas fánkkal (Fotó: Kéri Kata)

Hagymás marharagu (cobbler) vajas fánkkal (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a cobblerhez:

  • 3 evőkanál olivaolaj,
  • 70 dkg sovány marhalapocka, kockára vágva,
  • 5 nagy fej hagyma, vékonyra szeletelve,
  • 2 kávéskanál cukor,
  • 2 közepes sárgarépa, megtisztítva és felkarikázva,
  • 8,5 dl marhahúsalaplé,
  • 40 dkg darabolt konzervparadicsom,
  • 1/2 mokkáskanál só.

Hozzávalók a fánkhoz:

  • 27 dkg sima liszt,
  • 2 mokkáskanál sütőpor,
  • 1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 7 dkg vaj vagy margarin,
  • 3 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyemzöld,
  • 2 dl író, tej vagy natur joghurt.
Hagymás marharagu (cobbler) vajas fánkkal (Fotó: Kéri Kata)

Hagymás marharagu (cobbler) vajas fánkkal (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése:
A cobbler egyfajta könnyen és gyorsan elkészíthető ragu, amelynek a tetejére az alábbi recept szerint petrezselymes, vajas fánkokat sütünk.

Hevítsünk fel 2 evőkanál olajat és kb. 10 percig, állandó keverés mellett süssük benne a kockákra vágott marhahúst. Utána öntsük hozzá a maradék olajat, tegyük bele a szeletelt hagymát és a cukrot, majd mérsékelt tűzön, kevergetve pároljuk 3 percig. Ekkor adjuk hozzá a rusztikusan vastagra szelt sárgarépát és további 3 percig pároljuk együtt.

Engedjük fel a marhahús alaplével, majd adjuk hozzá a darabolt konzervparadicsomot és a sót. Miután felforrt, mérsékeljük a lángot, és az edényt lefedve főzzük csendesen 40 percig, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Közben melegítsük elő a sütőt 220 C-ra (gáznál 7. fokozat).

Készítsük el a fánkokat nagyjából 15 perccel azelőtt, hogy a hús megfő. Szórjuk a tálba a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, morzsoljuk bele a vajat vagy margarint, és keverjük morzsalékos tésztává. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott friss petrezselymet meg az írót, és gyúrjuk annyi ideig, amíg lágy tészta nem lesz belőle.

Hagymás marharagu (cobbler) vajas fánkkal (Fotó: Kéri Kata)

Hagymás marharagu (cobbler) vajas fánkkal (Fotó: Kéri Kata)

Ezután belisztezett deszkán gyúrjuk simává a tésztát, majd nyújtsuk ki 1 cm vastagra, és 5 cm-es átmérőjű szaggatóval szakítsuk ki. A levált részeket ismét gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és ismételjük meg a műveleteket. A kiszaggatott fánkokat rendezzük el a marharagu tetején úgy, hogy kissé egymáshoz érjenek.

Előmelegített sütőben lefedés nélkül süssük 12-15 percig, amíg a fánkok megnövekednek és a tetejük aranysárgára nem sül.

 

Hagymás marharagu fánkokkal

Hagymás marharagu fánkokkal → Recepttár (2015.03.02. | Ízes falatok

Reklámok