Családunk egyik nagy kedvence az alábbi, gyönyörű teteje miatt „márványos” vagy „pávafarkas” szelet, ami valójában egy több lapos karamellás krémmel töltött süti. Édesanyám rendszeresen készíti csaknem fél évszázada: akkor kóstolta először, mikor én születtem, mert egy rokonunk ezt vitte „komatálba”.

Márványos szelet (Fotó: Kéri Kata)

Márványos szelet (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 20 dkg cukor,
  • 16 dkg margarin,
  • 1 egész tojás,
  • 1 sütőpor,
  • kicsi tej.
Márványos szelet (Fotó: Kéri Kata)

Márványos szelet (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A lisztet, a cukrot, a margarint, a tojást és a sütőport tejjel összegyúrjuk. 4 részre osztjuk, kinyújtjuk, 4 lapot sütünk.

A krém: 35 dkg cukrot megpirítunk, utána 5 púpozott evőkanál sima lisztet elkeverünk 1/2 liter tejben és azzal felengedjük a karamellt, ha már langyos a krém, 10 dkg margarinnal jól elkeverjük és a lapok közé kenjük.

Márványos szelet (Fotó: Kéri Kata)

Márványos szelet (Fotó: Kéri Kata)

A teteje: 1 tojás fehérjéből 10 dkg cukorral kemény habot verünk, és a megtöltött lapok tetejére kenjük. 1 evőkanál cukrot, 1 evőkanál kakaót 1 evőkanál vízzel sűrűre főzünk. A hab tetejére locsoljuk, mintha rétest locsolnánk. Átlósan kés hátuljával meghúzkodjuk, hogy márványos legyen a sütemény teteje. Másnap szeleteljük, ha a hab megszáradt, a krém pedig átjárta a lapokat.

Advertisements