Egyszerűen imádom a francia konyhát! A minap láttam egy Franciaországban játszódó filmet (a Csokoládé című film rendezőjétől), Az élet ízei című alkotást. (A film alapjául a Morais: Madame Mallory és a kis indiai konyhafőnöke című könyv szolgált.) A filmben sok mindent főznek a szereplők, közöttük van a híres francia étel, a boeuf bourguignon, avagy a burgundi marharagu.
Boeuf bourguignon, avagy burgundi marharagu (Fotó: Kéri Kata)

Boeuf bourguignon, avagy burgundi marharagu (Fotó: Kéri Kata)


A moziból hazafelé menet eszembe jutott, hogy kinyitásra várakozik a kamránkban egy üveg csodás, a 2013-as Neveléstudományi Konferencián Egerben ajándékba kapott Egri Bikavér (Magister Pincészet). Azonnal eldöntöttem, hogy ebből egy keveset felhasználva főzök otthon Boeuf bourguignon-t, már csak szép marhahúst és finom csiperke gombát kellett hozzá keresni a boltban…

Az általam ismert recept 4 személyre szól, én minden mennyiséget feleztem, mert épp csak a férjemmel kettesben voltunk otthon, mikor ezt az ételt főztem.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 dkg húsos baconszalonna
  • 80 dkg szép marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 fej közepes vagy kisebb vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 40 dkg fehér vagy barna csiperkegomba
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 kiskanálnyi paradicsompüré
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 2,5 dl (marha)húsleves-alaplé
  • 1 kiskanálnyi kakukkfű vagy csombor
  • 1-2 babérlevél
  • só,
  • liszt,
  • frissen őrölt bors,
  • pici cukor.

Elkészítése: Először apró kockákra vágjuk a bacont és 2-3 cm-es kockákra a húst. Megtisztítjuk a hagymákat, a vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát szeletekre vágjuk. Megtisztogatjuk a gombát (hámozzuk, vagy csak megdörzsöljük, attól függ, mennyire piszkos), a nagyobbakat félbe vágjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk. A lisztet összedolgozzuk a puha vajjal.

Boeuf bourguignon, avagy burgundi marharagu (Fotó: Kéri Kata)

Boeuf bourguignon, avagy burgundi marharagu (Fotó: Kéri Kata)

Egy nagyobb edényben felforrósítjuk az olívaolajat. Beletesszük a kockázott bacont, és 2-3 perc alatt ropogósra pirítjuk. Eztán egy habkanál segítségével papírtörlőre szedjük a sült szalonnát, és félretesszük, hagyjuk lecsepegni. A forró zsiradékba beletesszük a marhahúst, és erős tűzön, gyakran kevergetve minden oldalról gyorsan megpirítjuk a húskockákat. (Fontos, hogy ne lassú tűzön végezzük ezt, mert akkor a húsdarabok nem sülnek és nem kapnak egy finom kérget, hanem párolódnak csupán… Arra azonban később lesz még idejük…)

Az elősütött húskockákhoz hozzáadjuk a paradicsompürét, a bort és a húsleves-alaplét. Beletesszük a fokhagymaszeleteket (a vöröshagymát még nem!), a fűszereket, a pici cukrot, jól megkeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges, utánasózzuk, aztán lefedjük az egészet, és mérsékeljük alatta a tüzet. Kb. egy órán át főzzük így, lefedve, néha átkeverve. (Akár sütőben is süthetjük, de akkor is legyen lefedve.) Egy óra múlva belekeverjük a kockákra vágott vöröshagymát, a pirított bacon-kockák egy részét, a liszttel eldolgozott vajat, és kb. 3/4 órán át főzzük lassú tűzön, fedő nélkül. (Ez is történhet sütőben.) Ezt követően jön a főzés utolsó fázisa: belekerül az ételbe a gomba, ezzel kb. még fél órán át kell lefedve főzni.

Ha az étel elkészült, érdemes tálalás előtt pihentetni, akár egy teljes napot, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor kidobjuk belőle a babérleveleket, a tányérra szedve megszórjuk néhány, a főzéshez még fel nem használt ropogós baconkockával. Ezt az ételt kínálhatjuk friss rozskenyérrel, kifőtt tésztával, krokettel, és feltétlenül azt a minőségi bort kortyolgassuk hozzá, amit a főzéséhez is felhasználtunk. Egy tippem még van: a gombával együtt fél teáskanálnyi reszelt narancshéjat is adhatunk az ételhez, ez igazán különlegessé teszi.

Bon appétit!

Videó az étel elkészítéséről:

 

Megjegyzés:

Advertisements