Biztosan mindenkinek van kedvenc túrógombóc receptje. Én sokáig keresgéltem, míg rátaláltam erre, ami minden szempontból a legjobbnak tűnik. Könnyű, röpködős és rezgős a gombóc állaga, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, a grízes tésztánál már jól ismert pirított grízzel meghintve pedig százszor finomabb, mint zsemlemorzsával. (Nagyanyám és édesanyám is így készítette, mi minden édes gombócot így szeretünk…)

Túrógombóc (Fotó: Kéri Kata)

Túrógombóc (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók az alaphoz:

  • 50 dkg tehéntúró,
  • 2 db tojás,
  • 1 dl tejföl,
  • 5 dkg margarin,
  • 6 evőkanál finomliszt,
  • 6 evőkanál búzadara,
  • a morszához kb. 10 dkg búzadara,
  • fahéj,
  • 1 evőkanál kristálycukor,
  • 1 csomag vaniliás cukor,
  • só.

Elkészítése: A búzadarát teflonedényben (olaj nélkül) rózsaszínűre pirítjuk. A tűzről levéve rádobjuk a margarint. Ha a zsiradék felolvadt, és a dara magába szívta, meglocsoljuk kevés vízzel, és nagyon lassú tűzön kicsit duzzasztjuk-puhítjuk, végül hozzákeverjük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot.

Túrógombóc (Fotó: Kéri Kata)

Túrógombóc (Fotó: Kéri Kata)

A gombócokat a következőképpen készítjük el: tálba tesszük a tehéntúrót, beleütjük a 2 db tojást, jól elkeverjük. Ezután felváltva 1 kanál búzadarát, 1 kanál lisztet adunk a masszához mindaddig, amíg kézzel gyúrva formálható nem lesz. A masszából gombócokat formákunk, majd a ezeket folyamatosan forró vízbe rakjuk, és ha feljöttek a víz tetejére, kiszedjük. A már elkészített gombócokat a pirított grízzel, cukros-fahéjas tejföllel azonnal tálaljuk.

Reklámok