(Roller Antónia mézeskalács-mesternő receptje alapján) — A karácsony előtti sütögetés elmaradhatatlan része nálunk a mézeskalács és a mézeskalács-házikó sütögetése. Ebben a mester édesanyám, aki egy másik mesternő receptjét is használva, valamint néhai nagyanyám ötleteire emlékezve süti az illatos, omlós sütiket. Kis kuktája pedig a kisfiunk, aki többek között cukrász is akar lenni, ha felnő… Díszíteni, sütit szaggatni, nyalakodni már remekül tud, és rajongója a gasztronómiai műsoroknak a TV-ben. — Boldog karácsonyt, jó sütögetést kívánunk a blog minden kedves olvasójának!

Karácsonyi mézeskalács (Fotó: Kéri Kata)

Karácsonyi mézeskalács (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt,
  • 20 dkg porcukor,
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék (szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizs),
  • 2 tojás,
  • 2 evőkanál puha margarin,
  • 20 dkg méz.
Karácsonyi mézeskalács (Fotó: Kéri Kata)

Karácsonyi mézeskalács (Fotó: Kéri Kata)

Karácsonyi mézeskalács (Fotó: Kéri Kata)

Karácsonyi mézeskalács (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A porszerű hozzávalókat (liszt, fűszer, szódabikarbóna, cukor) összekeverjük, esetleg át is szitáljuk. A tojást, a margarint, a mézet jól kikeverjük, és ehhez a keverékhez hozzáadjuk a porneműeket. Jól kidolgozzuk a tésztát, és legalább egy napig állni hagyjuk hűvös helyen (nem kell hűtőben), hogy jól összeérjen. Másnap 2-3 részletben kinyújtjuk, kb. 2 mm vastagságúra, és különféle formákat szaggatunk belőle. Egymástól „biztonságos távolságra” (kb. 1/3-ával híznak) rakosgatjuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, és néhány perc alatt világosbarnára sütjük. (Figyelni kell, mert könnyen megég! Kb. 3 nagyobb méretű tepsivel lesz ekkora mennyiségű tésztából.) A sütőlapról melegen leszedegetjük a sütiket, hagyjuk kihűlni. Ha már alig langyos, fehér vagy színes cukormázzal díszíthetjük.

Karácsonyi mézeskalács - Megy a munka a sütödében ;-) (Fotó: Kéri Kata)

Karácsonyi mézeskalács – Megy a munka a sütödében ;-) (Fotó: Kéri Kata)

Advertisements