Édesanyám nyugodtan lehetne cukrász is, csak amiatt nem engedjük, mert akkor nem falhatnánk fel mi az összes sütit, amit készít. Itt egy újabb műremeke, a valójában „klasszikus”, mostanában viszont eléggé elfelejtett süti, az őszibarack. Régen nem lehetett enélkül az édesség nélkül falusi lakodalom. Nagyanyám és anyukám mindig az őszibarack és a hólabda „nagyságán” mérték le, ki mennyire tud jól sütni az ismerős asszonyok közül. Minél precízebb, igényesebb volt valaki, annál helyesebb, inkább kisebb, semmint öklömnyi nagy sütit, gombócot készített…

Őszibarack (Fotó: Kéri Kata)

Őszibarack (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók az alaphoz:

  • 20 dkg margarin,
  • 2 tojás sárgája,
  • 30 dkg porcukor,
  • 1,5 dl tej,
  • 80 dkg liszt,
  • 1 sütőpor,
  • 2 csomag vanília.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 30 dkg cukor,
  • 10 dkg margarin,
  • 2 evőkanál lekvár,
  • 2 kávéskanál kakaó,
  • 0,5 dl rum.

Őszibarack (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: Habosra felverjük a margarint a tojások sárgájával, a porcukorral és a tejjel, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, 2 csomag vaníliát. Jól összegyúrjuk, kis golyókra formáljuk, és világosra sütjük. Ha megsültek a „barackok”, mindegyiket kiskanállal vagy éles késsel kibelezzük, a kikapargatott süteménydarabkákat finomra összemorzsoljuk, adunk hozzá 30 dkg cukrot, 10 dkg margarint, 2 evőkanál lekvárt, 2 kávéskanál kakaót, 0,5 dl rumot, az így kapott masszát jól összekeverjük, és ezzel töltjük meg a kibelezett félgömböket. Kettőt-kettőt összeillesztünk, kristály- vagy porcukorba forgatjuk, színező-festékkel felét zöldre, felét halvány rózsaszínűre színezhetjük. Tálaláskor igazi őszibarackfa-levelekkel díszíthetjük a süteményeket.

Őszibarack (Fotó: Kéri Kata)

Advertisements