Az alábbi csodásan finom tavaszi töltött csirkét ugyan legutóbb éppen karácsonyra készítettük el, de mivel holnap már beköszönt a március, újra sorra vesszük a vasárnapi asztalon. Ajánlom figyelmetekbe nektek is, és úgy is nagyon finom, ha zsenge borsó híján csak gombával, főtt tojással és májjal készül a töltelék, amiből – ha kicsit több lenne belőle, mert mondjuk, egy szikkadt zsemle helyett 3-4 darab is vár az újrahasznosításra… – a csirkén kívül, külön hőálló edényben sajttal megszórva plusz ropogós töltelék is süthető… Szép tavaszt kívánunk a blog minden kedves olvasójának, határainkon innen és túl!!! :-)

Tavaszi töltött csirke (Fotó: Kéri Kata)

Tavaszi töltött csirke (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók:

  • 1 egész csirke,
  • 3 db keményre főtt tojás,
  • 1 db nyers egész tojás,
  • 30 kg csirkemáj,
  • 1 db szikkadt zsemle,
  • 20 dkg zsenge zöldborsó,
  • 10 dkg apróra vágott gomba,
  • 1 csokor finomra aprított petrezselyemzöld,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 dl tej,
  • só,
  • őrölt feketebors,
  • majoránna,
  • margarin,
  • olaj.
Tavaszi töltött csirke (Fotó: Kéri Kata)

Tavaszi töltött csirke (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A zsemlét beáztatjuk a tejbe, a 3 tojást pedig feltesszük főni. A zsenge zöldborsót megpároljuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, és megpároljuk a margarinon. Amikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a felaprított gombát, és az apró kockákra vágott, megtisztított májat. Készre pároljuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadunk pár csipet majorannát, borsot, sót és a zúzott fokhagymát. Ezt, a tölteléknek való masszát tálba öntjük, kicsit hűlni hagyjuk. Ha már langyos, akkor adjuk hozzá a felkockázott főtt tojásokat, az alaposan kinyomkodott zsemlét, a megpárolt zöldborsót, a finomra vágott petrezselymet és a nyers tojást. Az egészet összedolgozzuk, ha szükséges, utánízesítjük. Nem baj, ha kicsit erősebb a fűszerezés, a hús fel fog venni belőle.

Tavaszi töltött csirke (Fotó: Kéri Kata)

Tavaszi töltött csirke (Fotó: Kéri Kata)

A megtisztított egész csirke hasüregét és külsejét is besózzuk. Kanál vagy habzsák segítségével megtöltjük a hasüreget, és ahol lehet, a csirke bőre alatti részeket is a töltelékkel. A megtöltött csirkét egy margarinnal jól kikent tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük, lefedjük, és betesszük az előmelegített sütőbe. 180 fokon sütjük, a sütés vége felé (kb. 1 óra – 1 óra 15 perc elteltével) levesszük róla a fedőt vagy az alufóliát, hogy szépen megpiruljon.

Tavaszi töltött csirke (Fotó: Kéri Kata)

Tavaszi töltött csirke (Fotó: Kéri Kata)

Ha megsült, negyed órányi pihentetés után szeleteljük, rizzsel vagy krumplipürével, friss salátával kínáljuk.

Advertisements