Édesanyám jól tudja, mennyire rajongunk a túrós sütikért. A rétes, túrós kuglóf, túrógombóc mellett sok egyebet is tud az asztalra varázsolni e finom tejtermékből. Most éppen kedvenc linzertésztánkat alapul véve készített egy finom tortát. Ez egyszerre volt ropogós és omlós, nem sok időt töltött az asztal közepén, mert hamm! bekaptuk… ;-)

Túrós linzertorta (Fotó: Kéri Kata)

Túrós linzertorta (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg cukor,
  • 20 dkg margarin,
  • 30 dkg liszt,
  • 1 egész tojás,
  • 1 csomag vaníliás cukor.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg túró,
  • 16 dkg porcukor,
  • 2 tojás,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 3 evőkanál búzadara;
  • a tészta megkenéséhez: baracklekvár.
Túrós linzertorta (Fotó: Kéri Kata)

Túrós linzertorta (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kb. fél órára hűtőszekrénybe tesszük, közben elkészítjük a tölteléket: az összetört túrót kikeverjük a cukorral, citromhéjjal, a tojások sárgájával, majd hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét és a búzadarát.

Túrós linzertorta (Fotó: Kéri Kata)

Túrós linzertorta (Fotó: Kéri Kata)

A linzertésztát fél cm vastagságúra kinyújtjuk, kb. 2/3 részével kibélelünk egy kikent, kilisztezett pié-sütő formát úgy, hogy a peremére is jusson a tésztából. Villával kicsit megszurkáljuk, majd megkenjük pár kanálnyi baracklekvárral (ez akár el is maradhat), ráhalmozzuk a túrós tölteléket. A maradék tésztából rácsokat készítünk a töltelék tetejére, és a linzertortát előmelegített, kb. 180 fokos sütőbe tesszük. Nagyjából 30-35 perc alatt szép világosra sütjük. Ha kihűlt, vaníliás cukorral meghintjük, és tortaszelet alakúra vágva kínáljuk. Ez a sütemény langyosan is, másnaposan is nagyon finom.

Túrós linzertorta (Fotó: Kéri Kata)

Túrós linzertorta (Fotó: Kéri Kata)

Advertisements