Hm… Érzitek már, hogyan lopakodik a december a kertek alatt? Érzitek, milyen jó bekucorodni egy finom, meleg takaróval, egy illatos teával és egy isteni süteménnyel a meleg lakásba? Remélem, mindenki készülődik már a karácsonyra, ezzel mi is pont így vagyunk. Mindenféléket sütögetünk, aztán gyorsan meg is esszük, hogy kipróbálhassunk valami mást. Bár „elálló” sütiket sütünk, a legtöbb az utolsó morzsáig elfogy, mielőtt megnézhetnénk, hogy meddig is áll el…

Dióhabos karácsonyi sütemény (Fotó: Kéri Kata)

Dióhabos karácsonyi sütemény (Fotó: Kéri Kata)

Most egy olyan süti receptjét mutatom meg, amit édesanyám tanult egy kedves rokonától, és ebben tényleg pont az a lényeg, hogy sütés után néhány napot álljon, mert akkor érnek össze igazán az ízei.

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg liszt, 1 csomag sütőpor,
  • 20 dkg margarin,
  • 16 dkg cukor,
  • 4 tojás sárgája,
  • kevés tejföl,
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • baracklekvár,
  • 4 tojás fehérje,
  • 25 dkg porcukor,
  • 30 dkg darált dió.
Dióhabos karácsonyi sütemény (Fotó: Kéri Kata)

Dióhabos karácsonyi sütemény (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, 2 rész sárga marad, 1 részbe pedig 2 kanál kakaóport gyúrunk. Egy közepes nagyságú tepsit margarinnal kikenünk, és beleteszünk egy kinyújtott sárga lapot. Ezt megkenjük baracklekvárral, most a barna lapot nyújtjuk ki, és a lekvárra tesszük. Ezt is megkenjük lekvárral, és rátesszük a 3. kinyújtott (sárga) lapot. A tetejére a következő tölteléket tesszük: a 4 tojás fehérjéből a porcukorral jó, kemény habot verünk, hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük, és a tszta tetejére simítjuk. Lassú tűznél sütjük meg ezt a különlegesen finom, sokáig elálló süteményt, amit porcukorral a tetején, hosszúkás szeletekre vágva kínálunk.

Dióhabos karácsonyi sütemény (Fotó: Kéri Kata)

Dióhabos karácsonyi sütemény (Fotó: Kéri Kata)

 

Reklámok