András nap után mifelénk régen mindig megkezdődtek a disznóvágások. Ez gasztronómiai szempontból sok újdonságot jelentett a falusi konyhákban. Ezek közül én most édesanyám fantasztikus hájas kiflijét emelem ki, mert ilyent nem lehet látni egyik gasztro-magazinban sem. Leveles, ropogós, reppenős, könnyű álom: egyszerűen nem is tudom, milyen szavakkal illessem, hogy e sorokat olvasva is érezzétek, milyen fenséges!! Egyszer anyukám vitt belőle kóstolóba egy ismerősünkhöz, ahonnan a vendégség végén szépen hazament. Alig ért azonban haza, az ismerősünk már ott is volt nála, motorral „rohant”, hogy anyukám azonnal, de AZONNAL!!! adja oda a hájas kifli receptjét, mert ilyen jót még soha életükben nem ettek. Íme, a recept, és ma még motoroznia sem kell hozzá senkinek…

Hájas kifli (Fotó: Kéri Kata)

Hájas kifli (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók:

  • 28 dkg liszt, pici só,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 dl tejföl,
  • egy késhegynyi timsó,
  • kevés langyos víz,
  • ebből rétestésztát készítünk.
Hájas kifli (Fotó: Kéri Kata)

Hájas kifli (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, rétestészta-állagú masszát kell kapnunk. Ezt kinyújtjuk, aztán 30 dkg hájat összegyúrunk 12 dkg liszttel, és háromszorra a rétestésztába kenjük és háromszor hajtogatjuk. (Közben fél órát mindig pihentetjük.) A tésztát az utolsó pihentetés után fél cm vastagságúra kisodorjuk, forró késsel apró téglalapokra vágjuk, és valamilyen keményebb lekvárral (esetleg diós vagy gesztenyés töltelékkel) megtöltjük, majd félbehajtjuk. Forró sütőben megsütjük, és még forrón vaníliás cukorban egyenként megforgatjuk. (Ugyanebből a tésztából krémes-lapokat is süthetünk.)

Hájas kifli (Fotó: Kéri Kata)

Hájas kifli (Fotó: Kéri Kata)

 

Advertisements