Szerettem volna valami különleges, és mindenképp kávés ízű süteményt készíteni a kollégáimnak az év végi záró értekezletünkre. Sok receptet megnézegettem, és amiatt döntöttem az alábbi mokkaszelet elkészítése mellett, mert ez nem túl nehéz, vajas krém, ráadásul kekszmorzsa és rum is van benne a fincsi kávé mellett. Végül egészen torta-szerű lett, a tetejét és oldalát is bekentem a receptben leírtak alapján felfőzött csokimázzal, és szeletkékre vágott tiramisu ízű szaloncukorral, fehér csokis apró „cseppekkel” és készen kapható, karácsonyi mintás csokilapokkal díszítettem.

Nagyon intenzíven lehetett érezni a kávé ízét, igazán jó érzés volt a lelkes kóstolók tányérjára tenni egy-egy szeletet, aztán nézni, hogy milyen vidám arccal fogyasztják el. ;-)

Mokkaszelet (Fotó: Kéri Kata)

Mokkaszelet (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a tésztához:

  • 4 tojás sárgája,
  • 20 dkg porcukor,
  • 4 evőkanál víz,
  • 16 dkg liszt,
  • a 4 tojás habja.

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg darált keksz,
  • 2 dl erős feketekávé,
  • 1/2 dl rum,
  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg porcukor,
  • 1 evőkanál kakaó.

Hozzávalók a mázhoz:

  • 10 dkg porcukor,
  • másfél evőkanál kakaó,
  • 2 evőkanál tej,
  • 5 dkg vaj.
Mokkaszelet (Fotó: Kéri Kata)

Mokkaszelet (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadunk 4 evőkanál vizet, azután a lisztet és végül a keményre vert tojáshabot. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük a tésztát, és tűpróbáig sütjük. A kihűlt tésztára az alábbi krémet simítjük: A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, azzal is jól elkeverjük. A kekszet a kávéval és a rummal összekeverjük, és a vajas masszához adva jól eldolgozzuk. A krém tetejére az alábbi csokimázt tesszük: A máz hozzávalóit a vaj kivételével felfőzzük, ha már majdnem kihűlt, a vajat is belekeverjük.

Mokkaszelet (Fotó: Kéri Kata)

Mokkaszelet (Fotó: Kéri Kata)

 

Advertisements