Nagyon lopakodik már az ünnep a kertek alatt, és mi csak sütünk, főzünk, annyira jó is ez ilyenkor, advent idején… Egy kis hóesés mondjuk, nem volna rossz, mert szinte tavasz végén szokásos meleg volt ma Pécsen… Ahhoz, hogy igazi, kuckózós hangulatba jöjjünk, sokat hozzátett ma édesanyám kávés sütije, íme, a recept is hozzá:

Kávés csók (Fotó: Kéri Kata)

Kávés csók (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a krémhez:

  • 1 dl habtejszín,
  • 6 dkg margarin,
  • másfél kávéskanál instant kávé-granulátum,
  • két evőkanál kávélikőr,
  • 10 dkg étcsokoládé (a legjobb a 70 %-os).

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt,
  • 20 dkg margarin,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • csipet só,
  • 1 tojás sárgája,
  • ha szükséges, kevés tejföl vagy hideg víz.

Hozzávalók a korongok tetejéhez:

  • 1 csomag fehér tortabevonó,
  • reszelt csoki vagy kávészemek.
Kávés csók (Fotó: Kéri Kata)

Kávés csók (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: Először a krémet készítjük el. A tejszínt felforraljuk a margarinnal. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kávégranulátumot, és ha elolvadt, a likőrt. Az étcsokoládét vízgőz felett egy kis edényben felmelegítjük, és ha teljesen felolvadt, hozzákeverjük a tejszínes krémhez. Legalább 3 órára hideg helyre tesszük.

Kávés csók (Fotó: Kéri Kata)

Kávés csók (Fotó: Kéri Kata)

Közben elkészítjük az omlós tésztát: a hozzávalókat ehhez összegyúrjuk, és hideg helyen ezt is legalább fél órán át pihentetjük. Utána kb. 3 mm vastagságúra kisodorjuk a tésztát, és 5 cm átmérőjű kerek szaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük, 10-12 perc alatt szép világosra sütjük. (Két nagy gáztepsivel lesz.) A kerek lapocskákat a tepsiben hagyjuk kihűlni, hogy a formájukat megtartsák. Ha kihűltek, minden második korong tetejét megkenjük a felolvasztott fehér tortabevonóval, és reszelt csokival egy-egy szem kávéval díszítjük. Ha a fehér máz már megszáradt, az üresen maradt korongokra kiskanállal mogyorónyi kávés krémet teszünk (ez lesz a sütik alja), és mindegyikre rárakunk egy-egy, a fehér mázzal már bevont korongot (ez lesz a sütik teteje). Akkor igazán finom, ha legalább 2-3 napot áll.

 

Advertisements