Szenteste nálunk hagyományosan mindig halászlé kerül az asztalra. Az elkészítésében édesapám és édesanyám verhetetlen, tökéletes összhangban végzik a különböző munkafázisokat. Mivel ezt a fajta halászlét mindannyian imádjuk, mindig úgy készítjük, hogy másnapra is jusson belőle (ehhez persze, kihűlés után feltétlenül hűtőben kell tartani, és másnap mindenképpen el kell fogyasztani!). Íme, az elkészítéséről készített kisfilm, a hozzávalók és a főzés rövid leírása.

Karácsonyi halászlé (Fotó: Kéri Kata)

Karácsonyi halászlé (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók az alaphoz:

  • 2 kg-os szépen megtisztított tükörponty,
  • 4-5 darab halászlé-kocka,
  • 3-4 közepes nagyságú tisztított vöröshagyma,
  • haltej és/vagy ikra, ízlés szerint,
  • őrölt (édes) fűszerpaprika,
  • 1 kockacukor,
  • só.

 

Elkészítése: A tisztított ponty gerincéről mindkét oldalon lefejtjük a húst. A húst szeletekre vágjuk, és nagyon éles (filéző) késsel kb. 1-2 miliméterenként bevagdossuk, így átvágva benne a szálkákat (vagyis kifilézzük). Fontos, hogy úgy vagdossuk be a halszeleteket, hogy a bőre egyben maradjon, különben főzéskor szétesne a hús, ám ha a bőr nem sérül meg, akkor az garantáltan egyben tartja a filézett hússzeleteket. A filézés után a húst folyóvízben jól lemossuk, hogy ne maradjon véres. Ezután a halszeleteket besózzuk, és hideg helyen állni hagyjuk.

Közben odatesszük főni az alaplét: ehhez a hal egészben maradt gerincét feldaraboljuk, felöntjük 4-5 liter hideg vízzel, hozzáadjuk a halászlé-kockákat, valamint az apró kockákra vágott vöröshagymákat. Felforraljuk az alaplét, és folyamatosan zubogó vízben 2,5-3 órán át főzzük. Ekkor leszűrjük és félretesszük a levét, a csontos-szálkás haldarabokat hűlni hagyjuk, majd leszedegetjük róluk a húst.

Karácsonyi halászlé (Fotó: Kéri Kata)

Karácsonyi halászlé (Fotó: Kéri Kata)

Mikor ezzel elkészültünk, a halhús-darabkákat kevés alaplével összeturmixoljuk, majd egy sűrűbb lyukú szűrőkanálon átszűrve a korábban félretett alapléhez adjuk. Az egészet felforraljuk, és miután egyet forrt, belerakjuk a besózott halszeleteket és (ízlés szerint) haltejet és ikrát.

Ismét felforraljuk, és ekkor őrölt pirospaprikát szórunk a tetejére (4-5 evőkanálnyit). Ez után még kb. 25-30 percig főzzük a halászlét. Végül megkóstoljuk, és ha kell, utánsózzuk. Amikor még a tűzön van a halászlé, egy szem kockacukrot dobunk bele, mert ez jobban kihozza az ízeket.

Karácsonyi halászlé (Fotó: Kéri Kata)

Karácsonyi halászlé (Fotó: Kéri Kata)

A halászlét forrón tálaljuk, friss, ropogós héjú kenyérrel, és ki-ki, aki szereti, csak a tányérjában tehet bele csípős paprikát. Jó étvágyat kívánunk!

 

Reklámok