Ezeken a ködös, borongós év végi napokon olyan jó valami szívet melengetőt látni. Hát még kóstolni!! Ha kedves blogolvasóink épp kifogytak a karácsonyi sütikből, és még nem álltak neki a szilveszteri sós sütik elkészítésének sem, és ha húsételeket már látni sem bírnak, akkor abszolút eljött az ideje az aranygaluska nevű, kelt tésztából készült édességnek. Egy jó lencselevessel, babgulyással vagy sárgaborsó levessel második fogásként is tökéletesen megállja a helyét a két ünnep közötti családi asztalon.

 (Fotó: Kéri Kata)

(Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók az tésztához:

  • 40 dkg liszt,
  • 3 tojás,
  • 4 dkg cukor,
  • 1 dkg élesztő,
  • 2-3 dl tej,
  • 2 tojásnyi margarin,
  • csipetnyi só.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió,
  • 6 dkg cukor,
  • baracklekvár.

Elkészítése: Az élesztőt a tejben megfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal alaposan kidolgozzuk, majd elkeverjük a 3 tojással, a 4 dkg cukorral és az élesztős tejjel. A tésztát duplájára kelesztjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, szorosan egymás mellé, a kis korongokat megkenjük baracklekvárral, meghintjük a 6 dkg cukorral összekevert darált dióval, aztán újra tészta, majd újra töltelék következik, és ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mindenképpen tésztakorongok kerüljenek. Közepesen meleg sütőben szép világosra sütjük, ha kész, porcukorral meghintjük, és langyos vanília- vagy karamell-öntettel tálalhatjuk.

 

Reklámok