Ma nézegettem a blogoldal látogatási statisztikáit, és jól látható, hogy most, szilveszter előtt szinte mindenki a sós sütiket keresi. Íme, itt egy csokorra való édesanyám legjobb pogácsa-receptjeiből, mivel mi is csak holnap sütjük ezeket, most saját képet még nem tudunk hozzájuk feltölteni, de biztosan állíthatjuk, hogy érdemes bármelyiket kipróbálni!!!

Illusztráció

| Babos pogácsa | Cukrász pogácsa | Ottfelejtett pogácsa |

Babos pogácsa

(Káposztás, vagy hagymás pogácsa)

Hozzávalók:

  • 100 dkg finomliszt,
  • 40 dkg főtt tarkabab,
  • 40 dkg zsír,
  • 5 dkg élesztő,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 dl tej,
  • 2 db tojás,
  • 2 dkg só,
  • 5 gramm őrölt bors.

Elkészítése: A főtt babot kihűtve húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a zsírt, élesztőt, tejfölt, tejet, tojást, sót, borsot. Ebből lágy kovászt készítünk, melyet 10-15 percig pihentetünk. Hozzágyúrjuk a lisztet, majd újra 10-15 percig pihentetjük. A megkelt tésztát 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, tetejét késsel megvagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a pogácsák tetejét ízlés szerint egy-egy szem egész babbal díszítjük, egész tojással megkenjük. Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük.

A pogácsát párolt káposztával (mint a káposztás kockához szoktuk) és dinsztelt, apróra vágott hagymával is készíthetjük. Kevés zsíron pároljuk mindkettőt, de akkor a pogácsatésztához adott zsírmennyiségből (a 40 dkg-ból) levonjuk azt, amit a pároláshoz használunk! A pogácsák tetejét káposztával, illetve hagymával díszítjük.

Cukrász pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • 40 dkg zsír vagy margarin,
  • 20 dkg reszelt sajt,
  • só,
  • 3 dl tejben felfuttatott 10 dkg élesztő,
  • 3 tojás sárgája, tej, amennyit felvesz.

Elkészítése: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, a pogácsa tésztáját ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük, sajttal, köménymaggal meghintjük, bevagdossuk, kiszaggatjuk, és forró sütőben megsütjük.

Ottfelejtett pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • 50 dkg margarin,
  • 2 pohár tejföl,
  • 25 dkg túró,
  • 5 tojás sárgája,
  • 2 evőkanál só,
  • 5 dkg élesztő,
  • egy kiskanál cukor,
  • kevés tej az élesztő felfuttatásához.
  • A tetejére: reszelt sajt, köménymag, és egy tojás a kenéshez.

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, bevagdossuk, megkenjük tojással, meghintjük reszelt sajttal, köménymaggal, kiszaggatjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, és 3-4 órát pihentetjük (ottfelejtjük!). A pihentetés után előmelegített, forró sütőben világosra sütjük.

Illusztráció

 

Advertisements