Először is minden kedves olvasónknak nagyon boldog, sok örömet, jó egészséget hozó új évet kívánunk az Óperenciás tengeren innen és túl!! Ez teljesen indokolt kijelentés, mert tavaly, 2015-ben 36 országból érkeztek látogatók az oldalra, sokan Európán túlról is, köszönjük szépen!

Családunkban újév napján hagyomány, hogy rétest készítünk, hogy hosszú, boldog legyen az életünk. Ez ma sem volt másként, túrós és almás rétest nyújtott édesanyám, és isteni finom lett ismét!

Túrós és almás rétes (Fotó: Kéri Kata)

Túrós és almás rétes (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt,
  • 1 egész tojás,
  • 1 evőkanál lágy zsír,
  • 2,5 dl langyos víz, amelyben elkevertünk egy mokkáskanálnyi sót és egy mokkáskanálnyi ecetet.

Hozzávalók a túrós töltelékhez:

  • 50 dkg túró,
  • 15 dkg porcukor,
  • 6 evőkanálnyi tejföl,
  • reszelt citromhéj (mi Oetker-es citromhéjat használtunk, mert nem volt itthon bio-citromunk),
  • 2 tojás,
  • 2 evőkanál búzadara,
  • ízlés szerint mazsola (mi ezt ma kihagytuk).

Hozzávalók az almás töltelékhez:

  • 4 db nagyobb alma meghámozva, megreszelve,
  • 2 teáskanál fahéj,
  • egy csomag vaníliás cukor.

A tészta meglocsolásához, a sütőlap/tepsi kikenéséhez vaj vagy margarin (kb. 15-20 dkg) szükséges.

Túrós és almás rétes (Fotó: Kéri Kata)

Túrós és almás rétes (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tészta: átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást és a zsírt, és a masszát jól kidolgozzuk az enyhén ecetes és sós langyos vízzel. (nem baj, ha egy cseppet ragad.) Amikor már szép sima a tészta, kétfelé vesszük, 1-1 cipót formálunk belőle, és mindegyiknek a tetejét megkenjük pár csepp étolajjal. Mindkét cipócskát letakarjuk egy tállal, és kb. fél órát pihentetjük, félretéve a konyhában.

Amíg a tészta pihen, előmelegítjük a sütőt kb. 200 fokra, és elkészítjük a két tölteléket. Előbb az almásat, mert a túrósnak nem jó, ha sokat áll betöltés előtt. Az almáshoz a reszelt almát egyszerűen összekeverjük a fahéjjal és a vaníliás cukorral, esetleg még egy kevés cukrot tehetünk bele, de inkább majd a tetejét cukrozzuk meg, ha megsült. A túrós töltelékhez a két tojás sárgáját kikeverjük a porcukorral és a tejföllel, hozzáadjuk a jól áttört túrót, a citromhéjat, a két evőkanál búzadarát, és végül a két tojás fehérjéből vert kemény habot, és ízlés szerint az előzetesen megmosott mazsolát.

Túrós és almás rétes (Fotó: Kéri Kata)

Túrós és almás rétes (Fotó: Kéri Kata)

Ha a cipók eleget pihentek, egymás után, egyenként, egy nagy, tiszta, liszttel kicsit meghintett abroszon vékonyra nyújtjuk őket, úgy, hogy a széleik körös-körül túlnyúljanak az asztalon. (Körben, a kicsit meglisztezett kezünkre tekergetve levesszük a rétes széleit, ezek a tésztarészek ugyanis nagyon kemények lennének, ha beletekernénk a rétesbe őket!) Az első kinyújtott cipót meglocsoljuk a felolvasztott margarin felével, rápotyogtatjuk a tölteléket, és az abrosz segítségével feltekerjük. 2 rúd lesz ebből a mennyiségből, így középen elvágjuk a csinos rétes-kígyót, és óvatosan, jól alányúlva a kikent tepsibe helyezzük.

A következő cipót is kinyújtjuk, margarinnal meglocsoljuk, rápotyogtatjuk a túrós tölteléket, és ezt is két rúddá alakítva, vagy meghajlítva tepsibe tesszük.

A rétesek tetejét is megkenegetjük kis tejföllel és olvasztott vajjal vagy margarinnal még a sütés előtt.

Túrós és almás rétes (Fotó: Kéri Kata)

Túrós és almás rétes (Fotó: Kéri Kata)

Kb. 30 percig sütjük, addig, amíg azt nem látjuk, hogy szépen megpirult a rétes-rudak teteje.

Még forrón meghintjük porcukorral a rudakat, de szeletelni akkor lehet szebben, ha már kicsit vagy egészen kihűltek.

 

Reklámok