Újév napján a hagyomány szerint valami finom, sertésből készült ételt kell enni, hogy szerencsénk legyen. Ez az étel nálunk rendszerint a „csülök jóasszony módra” nevű étel. Tegnap is ezt készítettünk, de ezúttal a gyönyörű, pirosra sült csülökkel együtt sütöttük meg a sütőben az előtte kissé előfőzött, hosszúkás, vastagabb hasábokra szelt burgonyát, és a ragu helyett párolt lila káposztával tálaltuk. Így ma nem is lehetne „jóasszony módra” készültnek nevezni az ebédünket, de jóféle módra készültnek igen!

Csülök jóasszony módra (Fotó: Kéri Kata)

Csülök jóasszony módra (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A sertéscsülköt vörös- és fokhagymával, borssal, babérlevéllel ízesített páclében félig megfőzzük. A léből kiemeljük, lecsepegtetjük, méz, sör és ketchup keverékével megkenegetjük, betesszük a sütőbe, és lassú tűznél szép pirosra sütjük. (Sülés közben is kenegetjük a mártással.) Az alábbi raguval tálaljuk:

Csülök jóasszony módra (Fotó: Kéri Kata)

Csülök jóasszony módra (Fotó: Kéri Kata)

Ragu: Apróra vágott szalonnát kicsit kiolvasztunk, hozzáadunk apróra vágott vöröshagymát, vékonyra szeletelt gombát, kevés zöldborsót, sonkát, ezeket együtt puhára pároljuk, és a csülök főzőlevével kicsit meglocsoljuk. Köretként apró kockákra vágott sült burgonyát adunk hozzá.

 

Reklámok