Az adventi készülődés időszakában többször is vittem diákjaimnak, kollégáimnak sütiket, és kisfiam kedvére is gyakran készítettem valami édességet. Többször esett a választásom az alábbi almás sütemény elkészítésére, egyrészt azért, mert végtelenül könnyű elkészíteni, másrészt amiatt, mert frissen, langyosan is nagyon jó, de akkor is, ha 1-2 napot áll, mert az alma miatt nem szárad ki. Tegnap délután is ezzel koronáztuk meg a finom ebédet, félek, épp nem fogjuk tudni kipróbálni, milyen jó volna 2 nap múlva, mert már most alig van belőle…

Kevert almás süti (Fotó: Kéri Kata)

Kevert almás süti (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók az alaphoz:

  • 25 dkg kristálycukor,
  • 25 dkg finomliszt,
  • fél csomag sütőpor,
  • 3 nagyobb vagy 4 közepes alma lereszelve,
  • 3 teáskanál őrölt fahéj,
  • 3 egész tojás.
Kevert almás süti (Fotó: Kéri Kata)

Kevert almás süti (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A tojásokat egyben leütjük egy mélyebb tálba, villával felhabosítjuk, és jól elkeverjük a cukorral meg a fahéjjal. Belereszeljük az almát, azzal is elkeverjük, és végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Egy vajjal kikent, liszttel megszórt, közepes méretű, magasabb falú tepsibe öntjük a masszát, és kissé előmelegített sütőben, kb. 200 fokon nagyjából fél óra alatt megsütjük. (akkor jó, ha szép, aranybarna már a teteje, és a széle kezd kicsit elválni a tepsi oldalától. Extra tippem, hogy amikor a süti már belekerült a tepsibe, megszórom kicsit a tetejét fahéjas cukorral, mert nagyon jó lesz, ha ez karamellizálódik rajta.

Ez az „alap” receptje nálunk a kevert almás sütinek, néha szoktuk variálni is: vagy úgy, hogy a tepsi alját kirakosgatjuk almaszeletekkel, és a fenti tésztamasszát arra öntjük rá. Vagy úgy, hogy a massza tetejére durvára vágott diót szórunk, ha már belesimítottuk a tepsibe. Adhatunk hozzá mazsolát is, de akár apró darabkákra vágott csokival is gazdagíthatjuk.

 

Advertisements