Az elmúlt napokban rendezgettem azt a rengeteg receptet, amelyeket innen-onnan az elmúlt években összegyűjtöttem. Így akadt kezembe egy olyan süti leírása is, amit vagy 15 évvel ezelőtt rengeteg alkalommal sütöttem, mert ez volt a férjem egyik kedvence. Aztán valahogy megfeledkeztünk róla, de épp itt az ideje leporolni a receptet, pláne, hogy ma van kedves párom névnapja. Ezzel leptem meg tehát, hogy lássa boszorkányos ügyességemet…

Boszorkány pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Boszorkány pogácsa (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin,
  • 4 tojás,
  • 10 dkg durvára vágott dió,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 25 dkg porcukor,
  • fél citrom leve és reszelt héja,
  • finomliszt, amennyit felvesz,
  • a tetejére: baracklekvár.

Elkészítése: A puha margarint kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a citromlét és a reszelt citromhéjat. 4 tojás sárgáját kikeverünk, és hozzáadjuk a cukros margarinhoz, és ismét jól átkeverjük az egészet. Hozzáadunk annyi lisztet, amennyit a massza felvesz, semmiképp ne legyen túl kemény, de lágy se, hiszen kis golyókat kell majd formáznunk belőle. A tésztát kb. fél órára betesszük a hűtőbe, közben összevagdossuk a 10 dkg dióbelet, kikenjük a tepsit margarinnal, meghintjük kevés liszttel, és előmelegítjük a sütőt kb. 190-200 fokra.

Boszorkány pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Boszorkány pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Folyamatosan kicsit lisztezve a kezünket, kis gömböket formázunk a tésztából, tepsire tesszük, mindegyiknek a közepét kicsit benyomjuk, hogy legyen rajta egy mélyedés a sütés után a lekvárnak. A tojásfehérjéket villával kicsit felhabosítjuk, megkenegetjük vele a sütik tetejét, rászórunk mindegyikre kevés vagdalt diót, és betoljuk a már forró sütőbe.

Boszorkány pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Boszorkány pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Addig sütjük, kicsit mérsékelve a tüzet, amíg szép, aranysárgák lesznek a kis „pogácsák”, és finoman megpirul rajtuk a dió. Amikor a sütőből kivesszük, kicsit meghintjük a tetejüket porcukorral, és csak akkor szedegetjük le a sütőlapról, ha már szinte kihűltek, mert forrón még lágyak, teljesen hidegen viszont már kemények és eltörnek. A sütik közepébe tehetünk egy-egy kis kanál lekvárt, de enélkül is finomak. (Ez a süti tényleg boszorkányos ügyességet kíván, nem túl mutatós, de az íze nagyon-nagyon finom, a dió és a vanília nagyon jól összebarátkozik benne a citrom ízével…)

Boszorkány pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Boszorkány pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

 

Reklámok