Lapozgattam ma délelőtt a jó néhány évvel ezelőtt lejegyzett receptekkel teli füzetemet, és eszembe jutott sok, igazán „retró” süti, amiket valaha sokszor készítettünk, mert finomak, egyszerűek és igazán békebeliek… Ilyen nálunk a mindenféle finom krémmel töltött házi nápolyi torta, ezek közül készítettem el az egyiket, és így végre, fel tudtam használni az összes leharapott fejű-puttyonyú, ránk száradt mikulás csokifigurát is. Régen ilyen nápolyis sütiket a falumban, Nagyvenyimen a nagy, sátras lakodalmakra is készítettek, mindig óriási sikert arattak.

Csokikrémes nápolyitorta (Fotó: Kéri Kata)

Csokikrémes nápolyitorta (Fotó: Kéri Kata)

Csokikrémes nápolyitorta (Fotó: Kéri Kata)

Csokikrémes nápolyitorta (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók:

  • 1 csomag (6 lapos) téglalap alakú, készen kapható ostyalap,
  • 5 dkg puha vaj,
  • 15 dkg olvasztott étcsokoládé,
  • 10 dkg Nutella krém,
  • kókuszreszelék ízlés szerint.
Csokikrémes nápolyitorta (Fotó: Kéri Kata)

Csokikrémes nápolyitorta (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: Gőz felett, egy kis edényben felolvasztjuk az összetördelt csokit. Ha már kicsit kihűlt, de még lágy, belekeverjük a puha vajat és a Nutella krémet, és egyneműre keverjük. (Aki szereti, akár kis rumot is löttyinthet bele.) A krémmel, amíg kissé lágy, egyenként megkenjük a nápolyi lapokat, és egymásra rétegezzük. A nápolyitorta tetejét is megkenjük, egy villával kicifrázzuk, és meghintjük kókuszreszelékkel.

Csokikrémes nápolyitorta (Fotó: Kéri Kata)

Csokikrémes nápolyitorta (Fotó: Kéri Kata)

Egy éjszakán át hideg helyen (hűtőben) tartjuk, másnap kis négyzetekre vagy hosszúkás szeletekre vagdossuk, és így kínáljuk.

Csokikrémes nápolyitorta (Fotó: Kéri Kata)

Csokikrémes nápolyitorta (Fotó: Kéri Kata)

 

Advertisements