Pár nap múlva már hamvazószerda lesz, így gyorsan elkészítette édesanyám az egyik legfinomabb farsangi étel receptjét, hogy megmutathassuk a blog kedves olvasóinak. Ha már mást is enne valaki, mint az ilyen-olyan, mindenféle finom fánkok és más sütik, ezt bátran ajánlhatjuk, mert biztosan ízleni fog. Sertéskaraj helyett nyugodtan készülhet szárnyasból, akkor is nagyon finom lesz, ráadásul kicsit hamarabb elkészül majd ez a bohém, igazi farsangi étel.

Farsangi szelet finom burgonyakörettel (Fotó: Kéri Kata)

Farsangi szelet finom burgonyakörettel (Fotó: Kéri Kata)


Hozzávalók (4 személyre):

  • 8 szelet sertéskaraj (esetleg csirke- vagy pulykamellfilé),
  • 2 evőkanál liszt,
  • késhegynyi törött bors,
  • 3-4 evőkanál étolaj,
  • 1 dl fehér bor,
  • 1 dl paradicsomlé (vagy sürített paradicsom higítva),
  • 1 fej közepes nagyságú vöröshagyma,
  • ízlés szerint só.

Hozzávalók a körethez:

  • 1 kg burgonya,
  • 4 db tojás,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 2 evőkanál tej,
  • só,
  • vaj vagy olaj a tál kikenéséhez.
Farsangi szelet finom burgonyakörettel (Fotó: Kéri Kata)

Farsangi szelet finom burgonyakörettel (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A hússzeleteket kicsit kiveregetjük, meghintjük kevés sóval, gyors mozdulattal megfordítjuk az őrölt borssal elkevert lisztben. Forró olajban elősütjük a lisztbe forgatott hússzeletek mindkét oldalát, aztán a szeleteket kiszedjük és melegen tartjuk. A megmaradt olajban megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük az elősütött hússzeleteket, ráöntjük a bort és a paradicsomlét, ha szükséges, utánsózzuk, és lefedve puhára pároljuk. (Ha a leve közben elfő, kevés vízzel pótoljuk.)

Farsangi szelet finom burgonyakörettel (Fotó: Kéri Kata)

Farsangi szelet finom burgonyakörettel (Fotó: Kéri Kata)

A finom, szaftos húst az alábbi körettel tálaljuk: Héjában megfőzünk 1 kg burgonyát sóval, babérlevéllel. Amíg fő, 4 db tojást is keményre főzünk. Ha a krumpli kihűlt, megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és a szintén felkarikázott tojással rétegezve, rétegenként kicsit megsózva lerakjuk egy kivajazott tűzálló tálba (ahogyan a rakott krumplit is szoktuk). Tetejére 2 evőkanál tejjel elkevert 2 evőkanálnyi tejfölt locsolunk, és 20-25 percen át pirítjuk a sütőben.

Farsangi szelet finom burgonyakörettel (Fotó: Kéri Kata)

Farsangi szelet finom burgonyakörettel (Fotó: Kéri Kata)

 

Reklámok