Díjnyertes süteményeink a pécsi sütiversenyenNéhány nappal ezelőtt, november 26-án városi sütiverseny volt Pécsen, a Pepita Kultúrtérben. Mivel ez az izgalmas és inspiráló rendezvény éppen hétvégére esett, édesanyámmal együtt beneveztünk. Lázasan lapozgattuk a jobbnál-jobb receptjeinket, és végül kétségkívül jól választottunk: anyuka az édes sütemények kategóriájának első helyezettje lett, isteni túrós-diós zserbóját külön, kiemelten is méltatta a cukrászokból és gasztronómiához értő szakemberekből álló zsűri elnöke.

Munkában a zsűri (Fotó: Kéri Kata)

Munkában a zsűri (Fotó: Kéri Kata)


A sós kategóriát pedig az a libatepertős-kesudiós pogácsa nyerte, amivel én neveztem a versenyre (bár bevallom, ez is édesanyám és édesapám aktív közreműködésével készült…). Íme, itt a receptek, és a sütijeinkről meg a versenyről készített képek. Most, az adventi időszakban szeretettel ajánljuk elkészítésre mindegyik finomságot, egyiknek az összeállítása sem bonyolult, s végül rafinált ízhatású, finom sütemény és pogácsa lesz a jutalmunk!

Túrós-diós zserbó

Túrós-diós zserbó (Fotó: Kéri Kata)

Túrós-diós zserbó (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt,
  • 20 dkg cukor,
  • 3 evőkanál tejföl,
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
  • 10 dkg margarin,
  • 2 tojás,
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg túró,
  • 3 tojás,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 csomag vaníliás pudingpor,
  • 1 biocitrom reszelt héja.

Hozzávalók az összeállításhoz:

  • 1 üveg sűrű baracklekvár,
  • 20 dkg darált dió.

Hozzávalók a mázhoz:

  • 10 dkg tortabevonó,
  • 1 evőkanál étolaj.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a kakaópor kivételével mély tálba tesszük, és jól összegyúrjuk. A tészta kétharmadához hozzádolgozzuk a kakaóport is. A kakaós tésztából lisztezett gyúrótáblán kettő, a világosból pedig egy lapot nyújtunk. Nagyméretű, jól kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk az egyik kakaós lapot. Megkenjük a baracklekvár felével, és megszórjuk a darált dió felével. Erre a világos lapot helyezzük, amit szintén megkenünk lekvárral, és rászórjuk a darált diót. Erre rátesszük a következő módon elkészített túrós tölteléket: a tojások sárgáját jól kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzákeverjük a pudingport és a reszelt citromhéjat, végül pedig óvatosan hozzávegyítjük a két tojásfehérjéből keményre vert habot. Ezt a tölteléket kenjük a dióra, és az egészet befedjük a második kakaós lappal. A sütemény tetejét több helyen villával megszurkáljuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Amikor a sütemény kihűlt, vízgőz felett megolvasztott, étolajjal elkevert csokoládémázzal bevonjuk a tetejét. Másnap szeleteljük, hosszúkás, csinos szeletekre, mint a zserbót szokás.

 


 

Libatepertős-kesudiós pogácsa

Libatepertős-kesudiós pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Libatepertős-kesudiós pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók:

  • 80 dkg rétesliszt,
  • 50 dkg darált libatepertő,
  • 10 dkg darált kesudió,
  • 3 dl tejföl,
  • 2 tojás,
  • 1 evőkanál só,
  • frissen őrölt fekete bors,
  • 5 dkg élesztő,
  • 1,5 dl tej,
  • 1 mokkáskanál cukor.
Libatepertős-kesudiós pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Libatepertős-kesudiós pogácsa (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: A ledarált tepertőt és kesudiót a lisztbe morzsoljuk, majd az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. Egy tojásfehérjét félreteszünk, a többi hozzávalóval összeállítjuk a tésztát. Egy órán át kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét késsel hosszában és keresztben bevagdossuk. A megmaradt tojásfehérjét felverjük, a pogácsákat megkenjük vele, és előmelegített sütőben 200 fokon, kb. 20 percig sütjük. Hidegen és langyosan is kínálhatjuk. Sütés előtt, ízlés szerint sajttal vagy magvakkal is megszórhatjuk.

Díjnyertes süteményeink a pécsi sütiversenyen: Oklevél (Fotó: Kéri Kata)

Díjnyertes süteményeink a pécsi sütiversenyen: Oklevél (Fotó: Kéri Kata)

 

Reklámok