Szinte hihetetlen, hogy ismét november közepén járunk, vagyis közeledik a titkokkal és várakozással teli, fahéj- és narancsillatú adventi időszak. Ezen a mai, bekuckózós vasárnap délelőttön elkezdtük a sütögetést, mert elhatároztuk, hogy kipróbáljuk, melyik sütik lesznek majd a legjobbak karácsonyra. Egy régi Praktikában lelt gyümölcskenyérrel indítottunk, mert bőven van itthon szuper finom aszalt gyümölcsünk és egy kis rumpuncsunk (még Szlovákiából szereztem be tavasz végén). A receptben nem szerepelt, de én egy Sport szeletet is belevagdostam, és nem ártott meg neki… A tésztát édesapám keverte ki, gyönyörű lett az állaga.

Gyümölcskenyér (Fotó: Kéri Kata)

Gyümölcskenyér (Fotó: Kéri Kata)

A sütemény olyan finom lett, hogy biztosan csak így, fotón éri meg az adventet. Jó, hogy kipróbáltuk előre, mert megláttuk, hogy legközelebb kicsit jobban be kell liszteznünk a gyümölcsdarabkákat, hogy mindenhol „belakják” a tésztát. Legalább egy szeletet igyekszünk eltenni belőle holnapra, hogy megnézhessük, ilyen finom, omlós-szaftos marad-e a benne lévő vajtól másnapra is. Feltétlenül ajánlom kipróbálásra, igazi téli sütemény!

Gyümölcskenyér

Hozzávalók

  • 16 dkg liszt,
  • 12 dkg vaj,
  • 15 dkg porcukor,
  • 4 (kisebb méretű) tojás,
  • fél kiskanál sütőpor,
  • 2 evőkanál rum,
  • 8 dkg mazsola,
  • 15 dkg apróra vágott vegyes aszalt gyümölcs,
  • 5-5 dkg kandírozott narancs- és citromhéj,
  • 1 tasak vaníliás cukor.
Gyümölcskenyér (Fotó: Kéri Kata)

Gyümölcskenyér (Fotó: Kéri Kata)

Elkészítése: Az apróra vágott gyümölcsöket és a mazsolát összekeverjük egy evőkanál liszttel. Kikenünk egy gyümölcskenyér-formát vajjal, behintjük liszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Gyümölcskenyér (Fotó: Kéri Kata)

Gyümölcskenyér (Fotó: Kéri Kata)

A vajat habosra keverjük az átszitált porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként alaposan beledolgozzuk a tojásokat, aztán a sütőporral elkevert lisztet, a rumot, majd a liszttel hintett gyümölcsdarabokat. A tésztát beleöntjük a kikent formába, és 50-60 percig sütjük. (Érdemes tűpróbát végezni, hogy tényleg átsüljön!) Porcukorral meghintve, vékony szeletekre vágva kínáljuk.

Gyümölcskenyér (Fotó: Kéri Kata)

Gyümölcskenyér (Fotó: Kéri Kata)

 

Reklámok