Emlékszem, már kislány koromban sokszor találkoztam képes női lapokban és süteményes könyvekben a huszárcsók fantázianevű sütemény receptjével. Ez ma sincs másként, de az biztos, hogy két egyforma receptet ezzel a sütivel kapcsolatosan még nem olvastam.

Huszárcsók (Fotó: Kéri Kata)

Huszárcsók (Fotó: Kéri Kata)

Most, karácsony előtt édesanyám ezt a változatot próbálta ki, a saját, csodás aranyló sárgabarack-lekvárjával. Nagy szerencse, hogy nem jöttek hozzánk huszárok, mert nélkülük is nagyon gyorsan megettük ezt a habkönnyű, nagyon finom kis csókot.

Huszárcsók (Fotó: Kéri Kata)

Huszárcsók (Fotó: Kéri Kata)

Hozzávalók

  • 15 dkg finomliszt,
  • 8 dkg cukor,
  • 12 dkg vaj,
  • 1 egész tojás,
  • csipet só,
  • fél citrom reszelt héja,
  • 10 dkg mandula (esetleg dió),
  • baracklekvár vagy dzsem.

Elkészítése:
A lisztet jól elkeverjük a cukorral, a csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, és morzsalékos tésztát készítünk. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjat, és jól összegyúrjuk az egészet. Fóliába csomagolva kb. 1 órára a hűtőbe tesszük a tésztát. A mandulát nagyon apróra vagdossuk, a tésztából kis golyókat formázunk, ezeket először a felvert tojásfehérjében, majd a mandulaforgácsban megforgatjuk. Minden kis csókot egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk, tenyerünkkel kicsit lenyomkodjuk mindegyiket, úgy, hogy kb. 3 cm átmérőjűek legyenek. A kis sütik közepébe fakanál nyelével kis lyukakat mélyítünk, ide kerül majd a lekvár. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 12 percig sütjük, kivesszük, kicsit újramélyítjük a lyukakat, megtöltjük minden csók mélyedését egy-egy teáskanálnyi lekvárral, és további 6-8 percig sütjük, addig, amíg barnulni nem kezd.

Huszárcsók (Fotó: Kéri Kata)

Huszárcsók (Fotó: Kéri Kata)

Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük. Finom, omlós, elállós sütemény, kicsit hasonlít a recepttárunkban szereplő boszorkánypogácsára.

 

Reklámok