Ismerkedés Rethymnóval

(2003. július 4., péntek)

Ezen a (2.) napon megismerkedtünk Rethymno belvárosával. Van egy szép, régi, velenceiek által épített kikötője, innen indulnak a szigetet körbejáró kishajók (17 € / 3 óra) és az egész napos programot nyújtó (ebéd, fürdés, hajókázás szép öblökben) kalózhajó (34 € / nap). Van egy modern kikötői rész is, ahol az ANEK LINEA görög hajózási társaság óriási, belsejükben autókat és buszokat is szállító hajómonstrumai indulnak Athén-Pirreusz felé, minden este 8 órakor, hatalmas tülköléssel.

A városka fölé magasodik nyugat-északnyugati végről az egykori olasz erőd (La Fortezza), amelynek a tenger felőli peremén éttermek kapaszkodnak a sziklafalba, és a leglehetetlenebb helyeken is virágözön „nő ki” a kőfalból. Az erőd belső részén ortodox templomocska, mecset és több rom látható, és egy csöpp parkban ott kapott helyet a városi szabadtéri színpad. Az erőd bástyái ideális helyet jelentenek a fényképezéshez, már ami a tengert és a város látképét illeti…

Az erőd alatt Rethymno varázslatos óvárosa terül el, szűk, szinte sikátorszerű utcákkal, régi, omladozó falu 1-2 szintes épületekkel, kovácsoltvas erkélyekkel, itt-ott a velenceieket idéző faragott kő-kapukkal, és a törökökre emlékeztető Korán-idézeteket bemutató fal-reliefekkel.

Azok a zeg-zugos utcácskák, ahol a helybeliek laknak, sok szép és érdekes pillanatot szereztek nekünk. Napközben és sötétedés után is az idősebbek kint ülnek kisszékeiken vagy a lépcsőkön, beszélgetnek, eszegetnek, babot, borsót fejtenek vagy egyszerűen csak nézelődnek. Ezekbe a nyugalmas utcákba csak ritkán vetődik turista, ezért mindenki köszön, szól egy-két jó szót, mint odahaza a falvakban. A férfiak pörgetik kezükben az itt elmaradhatatlan olvasót, és talán nincsenek is tudatában, hogy megállították maguk körül az időt… Itt, Krétán végtelenül tisztelik az időseket, van súlya a szavuknak, és tényleg hagyják őket pihenni életük utolsó éveiben. Isszák az ouzót vagy a retzinát, és békésen nézik a fiatal fiúk és lányok vad motorozását, a gyerekek hancúrozását vagy a macskák hempergését. Ez utóbbi három, a motorok, a gyerekek és a macskák szintén óriási jelentőségűek Krétán, bár ez a felsorolás nyilván furcsának tűnik.

Rethymno óvárosához hozzátartozik a végeláthatatlan és labirintus-szerű bevásárlóutcák tömege is, éttermekkel tarkítva. Aki még nem járt görög nyaralóhelyen, annak első látásra meglepő lehet, hogy minden étterembe és minden boltocskába kedves férfiak vagy nők próbálják becsalogatni, olykor szinte erőszakkal…

Kínálják portékájukat, ételeiket, angolul, németül, olykor még magyarul is megpróbálják elérni, hogy náluk egyél gyroszt vagy vegyél aranyláncot. Kedvességükre illik valami kedvességgel válaszolni, például a „maybe tomorrow” mondattal, hiszen invitálásuknak úgyis az a lényege, hogy ha nem most, majd holnap vagy egyszer máskor talán a vendégük/vásárlójuk leszel…

Az óvárosban „nagy örömünkre” látható néhány karcsú minaret és kupolás, lomhán elnyúló dzsámi is, illetve páratlanul szép, kisebb és nagyobb ortodox templomok, az elmaradhatatlan fehér-téglavörös színösszeállításban. A belsejük a mi katolikus templomainkhoz képest rendkívül túldíszített, a mennyezetről lelógó, nehéz arany(ozott) gyertyatartók, a homályban is fel-felcsillanó ikonok, faragott fából készült bútorok hirdetik Isten nagyságát, Jézus, a Szűzanya és a szentek dicsőségét.

Rethymno óvárosában található továbbá egy oroszlános vízköpőkkel ellátott, ma is működő csodálatos velencei kút. Az óvároshoz kapcsolódóan pedig felfedeztük és bebarangoltuk a városi parkot. Ott építészeti szempontból fontos látnivaló nincs, ám csodálatosak a növények, virágözön és sokféle zöldellő fa nyújt árnyat és felüdülést a forró krétai nyárban. (A hőmérséklet e szigeten nappal a július eleji időszakban 30 és 40 C° között van, a délutáni, legmelegebb órákban valószínűleg az utóbbi érték közelében… Az esték és az éjszakák is kellemesen melegek, és amíg ott voltunk, a sziget északi partjainál szinte egyáltalán nem fújt a szél. Kivéve persze a Fortezzához hasonló, tenger fölé magasodó építményeket, mert a bástyákról kitekintve bizony, kapaszkodni kell a huzat miatt…)

A tengerpart Rethymno üdülőövezetében leginkább finom, apró homokos és többnyire lassan mélyülő, így, sok kisgyerek is benne lubickol. Úszni nem tudók számára tanácsos felmérni előre a „terepet”, például úgy, hogy ott érdemes belemenni a vízbe, ahol nagyon sokan vannak már benne, illetve a körülötte lévő parton, hiszen a nyaraló emberek nagy száma jelzi, hogy biztonságos a víz.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s